Applåder för jobb i retur på Seskarösågen
Nyväckta planer på att starta Seskarösågen igen applåderas av Bengt-Olov Innala, vice kommunalråd i Haparanda. - Det är viktigt att det blir arbetstillfällen.
DEMONSTRATION. Så här såg det ut 2008 när bybor demonstrerade mit den väntande nedläggningen av sågen i Seskarö. Nu börjar dock hoppet för en nystart att leva igen.
Foto: Göran Lahti
Planerna är inte att driva anläggningen själv utan arrendera ut den till industriell verksamhet. Samtal förs, säger hon. Träförädling är ett spår. På frågan om driften kommer att inkludera att såga timmer så säger hon att inget annat är sagt. Seskarösågen innehåller sågverk, med tillhörande delar, samt stor kapacitet inom torkning. Däremot inget hyvleri. Vidareförädling
Bengt-Olov Innala och Tommy Österberg hoppas på investeringar mot vidareförädling. - Det är glädjande att Sveaskog förvärvar anläggningen, en seriös aktör och fantastiskt bra att samarbeta med, säger Bengt-Olov Innala, som arbetat vid sågen. Omdömet om Setra klingar inte lika gott. Likväl står ju företagen nära varandra. Sågverksbranschen omges hela tiden av frågorna om huruvida råvarutillgångarna räcker och vilka sågar som blir kvar. Förhoppningarna kring Seskarö blandas med oro. En branschman varnar för att sågverk i närregionen kan komma att påverkas negativt om sågverket i Seskarö drivs. Inom Piteå kommun finns Stenvalls Trä, som expanderar och som hyrt in sig vid Setras andra nedlagda såg, den i Piteå. Stenvalls har för sin del inget negativt att säga om planerna för Seskarö, men utlåtandet gäller under förbehåll. - Det är ju fritt fram för vem som helst att satsa pengar. Kommer någon med friska pengar är det okej. Satsas det via subventioner är det fel, säger Folke Stenvall, vd i företaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!