Andra säsongen för byn mitt på isen
När Bottenvikens is har frusit till inbjuder Påisenbyn utanför Haparanda till värmande konferenser och svalkande bad. Naturen utgör kulissen som kan förändras utifrån gästernas önskemål. -Det är väder, vind och kundens efterfrågan som styr placeringen, säger ägaren Staffan Svanberg.
VÄLKOMMEN. Juhani Lampela, Bosse Andersson samt sittande: Åsa Hansson, Kaj Rundgren, Lena Svanberg, Staffan Svanberg är gänget som ser till att gästerna blir nöjda. Lille Sam Hansson tre år kanske kommer att gå i deras fotspår.
Foto: Britt-Louise Spets
Tillsammans med sina kompanjoner, Kaj Rundgren, Bosse Andersson, Åsa Hansson, Juhani Lampela och hustrun, Lena Svanberg har arbetet planerats in i minsta detalj. Bland annat kommer altanen som ligger mellan stugorna att byggas ut - att sitta ute och njuta av vårsolen visade sig vara mycket uppskattat, därför behövs mer yta så även trädgårdsmöbler får plats. Påisenbyn tar emot upp till 30 gäster, datorer och OH-kanoner fungerar utmärkt via en konvertering från 12 volt till 220 volt. Nytt för året är också ett test med igloor för övernattning. -Förra året kom det önskemål om övernattning nu ska vi bygga igloor och provligga dem för att se om det kan fungera, säger Kaj Rundgren, Påisenbyns allt i allo. Konferenståg
Och allt efter kundernas önskemål flyttas konferensbyn längs isen. Med en bandvagn som lok glider de fram på sina medar. Stugorna är tre - en för måltid, en för konferens och inte minst den viktiga bastun som erbjuder het värme med tillhörande isvak utanför knuten. I en kokvagn från försvaret tillagar Kaj Rundgren, såväl renfilé som grönsaker från den norrbottniska köket. Och givetvis får nyfångad löja från notvarpen plats på stekpannan över den öppna elden. Säsongen pågår till mitten av april om isen tillåter det. Kunderna finns såväl i Sverige som i Finland, nu vänder sig Staffan Svanberg också mot Europa. -Vi har upplevt ett mycket stort intresse från flera håll, nu använder vi oss av olika incomingoperatörer för att nå ut ännu längre, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!