Många boende i östra Norrbotten oroas över det akuta omhändertagandet. Det intrycket har Perarne Kerttu fått när han träffat och diskuterat frågan med boende i området.
- I och med nedläggningen av OBS-platserna i Haparanda slogs glesbygdsmodellen sönder. Nu tvingas ambulansen passivt invänta larm, bland annat på en parkeringsplats i Sangis. Ska det verkligen vara så, undrar han.
Samtidigt berättar han om fall när ingen ambulans varit tillgänglig och patienter tvingats åka taxi i stället.
- Närmaste ambulans visade sig då vara 18 mil från Haparanda. Helt oacceptabelt enligt mig, säger han.
Han förklarar att ambulansresorna fortsätter att öka samtidigt som området för de finska ambulanserna, vilka man har avtal med, fått ett större täckningsområde.
- Något måste ske för såhär kan det ju inte få vara, säger Kerttu.
"Vår kärna"
Behöver man en ambulans så ska man ha en. Det menar Kent Ögren (S) som anser att man har ett fullgott akut omhändertagande i östra Norrbotten.
- Skulle vi inte ha det skulle vi bli tvungna att lämna politiken, den här frågan tillhör vår kärna, säger han.
Han pekar på att det i Haparanda med omnejd finns en dygnet-runt-ambulans, en dagambulans, ett avtal med Torneå ambulansen samt möjlighet att vid akuta behov få förstärkning från Övertorneå, Kalix eller Överkalix. Men att det kan finnas något enskilt fall när resurserna är upptagna och ambulansen inte kommer medger han.
- Det är omöjligt att ha en organisation där man i alla lägen klarar allt. Vi bygger vår ambulanssjukvård på ett någorlunda normaltillstånd, säger han.
Under hösten ska landstingsdirektören redovisa en samlad strategi för det akuta omhändertagandet i hela länet.
Ambulanser på agendan
Hur ska ett hållbart akut omhändertagande upprätthållas i östra länsdelen? Den frågan ställde Perarne Kerttu (C) till landstingsrådet Kent Ögren under torsdagens landstingsfullmäktige i Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!