Äldre oroas över läkarbristen
Bristen på allmänläkare är stor hos vårdcentralerna i hela landet. Pensionärsrådet i Haparanda rapporterar om en stark oro för läkarbristen hos de äldre i kommunen. - Det är bekymmersamt, säger Elisabeth Merefält, chef vårdcentralen Haparanda.
Foto:
Pensionärsrådet har uppvaktat Elisabeth Merefält, chef på vårdcentralen i Haparanda. Hon har förståelse för oron. - Vi gör vad vi kan för att klara av situationen. Som sämst har det varit tre läkare i tjänst den senaste tiden. Vi har faktiskt sju av åtta läkartjänster besatta, men av olika anledningar så är flera av dem inte i tjänst, säger Merefält. En läkare sade nyligen upp sin tjänst. Man parerar med att anlita stafettläkare, men de är dyra och i nuläget svåra att rekrytera, enligt Merefält. - Alla som kommer in akut får träffa läkare samma dag, men inte alla kan få en tid hos läkare samma dag. Det är ju inte heller alla som behöver träffa just en läkare med sina besvär. OBS-platser spelar in?
Pensionärsrådet tror att osäkerheten kring OBS-platserna spelat in i rekryteringen. De kräver att platserna ska bli kvar och att vårdcentralens ledning får allt stöd de kan få. Merefält menar att problemet är allmänt inom primärvården och inte beror på den orsaken. - Vi tittar i stället på hela systemet, hur vi ska göra för att förbättra tillgängligheten till vårdcentralen för folk. Hon spår en ljusare framtid och tror att situationen ser bättre ut redan i nästa månad. Ljusnar för Övertorneå
Kuriren har tidigare berättat om läkarbristen i Övertorneå, sämst i länet statistiskt sett. Även om endast 0,2 av fyra läkartjänster är besatta så ser läget bättre ut, enligt Elisabeth Eero, chef vårdcentralen Övertorneå. - Ja, det fungerar bra för oss med landstingets internstafetter. De återkommer och har oftast sina rötter i orten. De kostar dessutom mindre än vanliga stafettläkare, säger hon. I september kommer en läkartjänst att tillsättas och Eero tror att leda till att fler kommer att söka till Övertorneå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!