Samverkan - en viktig faktor vid katastrofer

- Naturolyckor är oförutsägbara, då är det av värde att kunna samverka och begära stöd från andra, säger Micael Bredefeldt, handläggare vid länsstyrelsens krishanteringsenhet.

Haparanda. 2012-07-11 06:00

Analysen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som utfördes under våren 2012 är frukten av ett EU direktiv som tillkom efter att Europa drabbades av omfattande översvämningar år 2007. Den är också inledningen på framtagandet av en riskhanteringsplan i samverkan mellan respektive länsstyrelser och de 18 tätorter som pekats ut som riskområden. Planen ska stå klar i december 2015 och arbetet har inletts, enligt Micael Bredefeldt.

Fokus ligger på fyra områden som kan påverkas vid en översvämning - människors hälsa, miljö, kulturarv och ekonomisk verksamhet.

Utifrån det ska länsstyrelsen och räddningstjänsten sedan gemensamt arbeta fram rutiner för hur detta ska hanteras om en översvämning eller annan naturkatastrof inträffar.

Samverkan nödvändigt
Enligt Micael Bredefeldt är samverkan nödvändigt vid stora naturolyckor.

-  En naturolycka kan snabbt förvandlas till en okontrollerbar situation, då är det rimligt att begära hjälp utifrån om inte resurserna räcker till. Via samverkan är jag övertygad om att man kan hantera situationen, säger han.

Han nämner de pågående översvämningarna i Småland som ett exempel.

-  Där står länsstyrelsen och räddningstjänsten upp för varandra och det fungerar riktigt bra.

Eftersom Torne älv är en gränsälv finns redan ett samverkansavtal mellan räddningstjänsterna i Haparanda och Torneå. När krishanteringsplanen tas fram kommer även finska myndigheter att vidtalas.

-  Det samarbetet är värdefullt och till gagn för lokalbefolkningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om