Nu väntar de på persontrafik och Norrbotniabana

I samband med Haparandabanans invigning fanns Kalix kommunalråd Ellinor Söderlund (S) på plats. För infrastrukturministern påtalade hon betydelsen av persontrafik längs banan.

Haparanda. 2013-01-16 06:00

Riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S) var strålande glad på tisdagen.

- Nu är vi i mål och nu kommer även Norrbotniabanan, frågan är bara när. Den är silkessnöret som ska knyta ihop allt. EU-kommissionen är redo att anslå pengar så nu handlar det bara om den politiska viljan, säger han.

Flera av länets kommunalråd fanns också på plats för att ta del av händelsen som kostat 3,6 miljarder kronor.

Avsiktsförklaring
Och lovorden var många. Ellinor Söderlund som har undertecknat en avsiktsförklaring om persontrafik på Haparandabanan, tillsammans med kommunalråden i Boden, Luleå och Haparanda samt landstinget, passade på att uppvakta infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

- Vi överlämnade en gåva som tack för det som hittills har hänt på banan, men samtidigt framförde jag behovet av finansiellt stöd för att kunna få igång persontrafiken, säger hon.

För Kalix del handlar det om att bygga upp en fungerande logistik med järnvägsstation, parkeringar och busstransporter.

"En stor dag"
Luleås kommunalråd, Karl Petersen (S) deltog också.

-  Det här är en stor dag för Haparanda och för Kalix. Nu hoppas vi även på persontrafik. Möjligheten till pendling skulle öka arbetsmarknadsområdet betydligt för de som bor här. Samtidigt är det här också ett steg närmare förverkligandet av den Bottniska korridoren, nu fattas bara Norrbotniabanan - och den kommer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om