"Kvalitetssäkring - inte besparing"

Debatten om kissblöjor som vägs vid Carema Cares äldreboenden har fått fel perspektiv. Det anser personal vid Klippans äldreboende i Haparanda.

TRIVS. "Jag har en budget och min tanke är inte att skapa vinster åt Carema. Varje krona ska bidra till bra kvalité för våra kunder", säger verksamhetschef Sanna Kallijärvi. Här tillsammans med Marja-Terttu Suvanto som säger att hon trivs bra på Klippan samt undersköterskan Anette Lundberg.   Foto: Britt-Louise Spets

TRIVS. "Jag har en budget och min tanke är inte att skapa vinster åt Carema. Varje krona ska bidra till bra kvalité för våra kunder", säger verksamhetschef Sanna Kallijärvi. Här tillsammans med Marja-Terttu Suvanto som säger att hon trivs bra på Klippan samt undersköterskan Anette Lundberg. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Haparanda. 2011-11-12 06:00

Efter en artikel i bland annat Dagens nyheter har debatten om vägning av kissblöjor vid det privata vårdföretaget Carema Cares äldreboenden blossat upp. Åtgärden uppges, enligt källor till DN handla om att minska förbrukningen och därigenom spara pengar. I somras inleddes projektet och tanken är att det ska införas på Caremas samtliga boenden. Sedan fyra år tillbaka har bedriver bolaget verksamhet på Klippans äldreboende. Där har man vägt blöjor vid ett par tillfällen under året men det sker inte nu, enligt verksamhetsledaren Sanna Kallijärvi. Däremot har det inte skett på Caremas initiativ utan via ett samarbete med de företag som säljer blöjorna.

-  Det handlar om kvalitetssäkring för brukarna. Genom att kontrollera blöjan kan man se till att de får rätt kontinensskydd utifrån sina behov. Det här sker även inom kommunal verksamhet och säkert även inom landstinget, säger hon.

Inget nytt
Att vägningen handlar om att spara pengar för Caremas räkning håller hon inte med om.

-  Jag har en budget och min tanke är absolut inte att skapa pengar till Carema. Varje krona ska bidra till ett värde för våra kunder och läggas på kvalitén. Jag är trygg med min verksamhet, säger hon.

Undersköterskan Anette Lundberg är även kontinensombud på Klippan.

-  Jag vägde kissblöjor redan för 15 år sedan då jag jobbade åt kommunen. Det handlar definitivt inte heller om att man inte får byta en blöja om den är blöt. Har vi en boende som tycker att det är blött så byter vi oftare, säger hon.

Vedertaget
Carina Kapraali, är medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Haparanda kommun.

-  Att väga blöjorna är ett vedertaget kvalitetssäkringssätt för att utprova blöjor som också sker i kommunerna men tyvärr i alldels för liten omfattning. Och det handlar inte om besparingar genom att väga blöjan kan ta fram det bästa och behagligaste skyddet för individen, säger hon.

Carema Care är ett helägt dotterbolag till Ambea AB

Bolaget har egen styrelse, VD samt ledning

Carema Cares styrelse samt VD rapporterar direkt till koncernchefen i moderbolaget Ambea

Den 1 maj 2007 etablerade bolaget sin verksamhet i Haparanda

På Klippans äldreboende bor 36 personer

Personalen består av 33 tillsvidareanställda samt ett antal visstidsanställda

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om