Konstgjorda bon ska rädda sjöfåglarna

En drastisk minskning av sjöfågel i Kukkola- och Karungiområdet fick bybon Lars-Gunnar Lundström att agera. Nu leder han ett projekt med konstgjorda bon för att öka beståndet.

VÄNTAR. Nu väntar Björn Andersson och Lars-Gunnar Lundström bara på att sjöfåglarna ska anlända. Foto: Britt-Louise Spets

VÄNTAR. Nu väntar Björn Andersson och Lars-Gunnar Lundström bara på att sjöfåglarna ska anlända. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Haparanda. 2013-04-22 06:00

Lars-Gunnar Lundström är uppvuxen nära Torne älv. Där lärde han sig att jaga sjöfågel. Men för fyra år sedan beslutade han sig för att sluta.

-  Vi hade nått botten på sjöfågelstammen. Det var helt enkelt ingen idé, säger han.

Via internet hittade han ett projekt i USA där man arbetade för att få sjöfåglar att häcka i konstgjorda bon, så högt ovanför marken att ägg och ungar inte kunde kommas åt av rovdjur.

Mårdhund hot
- I bon på marken klarar sig mellan två och åtta procent av ungarna medan över 90 procent dör. Om häckningen sker i bon uppsatta på stolpar visar statistik från USA att 85 procent klarar sig från att bli dödade i boet, säger Lars-Gunnar Lundström.

Mink, räv och mårdhund är några av de största hoten mot sjöfågelstammen, enligt honom.

Utfodring
Via medel från Svensk våtmarksfond inledde han tillsammans med Kukkola viltvårdsområde projektet som till stor del liknar USA-konceptet.

Boet som kallas gräsandstub består av ett nät och hö. Tanken är att 100 bon ska sättas ut inom tio år. I dag finns 50 stycken utplacerade på stolpar eller i buskar. De första sattes ut för tre år sedan. Men någon häckning blev det inte. Då flyttades 20 av bona upp på land - 2012 häckade de första änderna på platsen. För att vänja änderna har flottar med bon placerats ut. I dem placeras korn som fåglarna äter. Tanken är att när de har vant sig vid boet plockas flottarna bort och boet placeras i stället på en stolpe.

Återvänder
En gräsand lägger mellan åtta och tio ägg och rent genetiskt återvänder de till sin födelseplats, enligt Lars-Gunnar Lundström.

- Om fem av de ungar som kläcktes förra året samt honan kommer tillbaka innebär det sex häckningar i år, och inför nästa år borde det vara un gefär 25 stycken som återvänder, säger han.

Förra året väckte arbetet uppmärksamhet i finska Karungi vars jaktvårdsområde nu har startat ett liknande projekt.

- Det roliga är att vi får en utveckling på bägge sidorna av älven. Som jägare vill man se en rik fauna, men det här handlar också om viltvård, säger Lars-Gunnar Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om