Isproppar hjälp vid analys av Torneälven

Nedre delen av Torne älv har kartlagts för att få fram en modell för vilka områden som kan drabbas vid översvämning. Projektet är ett samarbete mellan Sverige och Finland.

TACKSAM. Klimatforskaren Gunn Persson tar tacksamt emot hjälp från de som bor längs med älven och har dokumenterat översvämningar och isproppar.

TACKSAM. Klimatforskaren Gunn Persson tar tacksamt emot hjälp från de som bor längs med älven och har dokumenterat översvämningar och isproppar.

Foto: Göran Lahti

Haparanda. 2010-05-11 06:00
Årets islossning ser ut att bli lugn, till glädje för de boende längs Torneälven. Många har de tidigare årens isproppar i färskt minne och saknar dem inte.Men dessa isproppar är faktiskt till hjälp när översvämningseffekter ska analyseras, menar hydrologen Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral.- Det är ju då vi ser de reella effekterna av en större översvämning, åtminstone lokalt. De riktigt stora översvämningarna kommer ju annars bara cirka vart hundrade år, säger han.Kartlägger Torne älv
Sedan ett år har en detaljerad översvämningskartering i nedre delen av Torneälven, från Pajala till Haparanda, pågått genom ett projekt som är finansierat bland annat av EU:s strukturfond. Kartläggningen har genomförts med hjälp av flygfoton och lodning av älvbotten från båt. - Målet med projektet är att få fram en modell som ska vara till hjälp vid planering som vid bedömning av bygglov, exempelvis. Det andra användningsområdet är att bättre kunna hantera en akut översvämningssituation, säger Gunn Persson, klimatforskare vid SMHI.Vill ha information
En del av kartläggningen kan allmänheten hjälpa till med, exempelvis med bilder från översvämningar som berör översvämningar i Torneälven. - Vi vill gärna att folk hör av sig till oss om de har historisk information eller dokumentation kring höga flöden i Torneälven, säger Gunn Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om