Händerna på ratten – ny lag förbjuder mobiler i trafiken

Den första februari blir det förbjudet att köra bil med kommunikationsutrustning i handen. Då riskerar du böter om du kollar vägbeskrivning medans du kör eller svarar på sms i bilkön.

9 januari 2018 09:31

Distraktion är en faktor till trafikfara, det ligger bakom regeringens beslut om att förbjuda handhållen kommunikationsutrustning vid bilkörning. I Norrbotten ligger vi i topp när det kommer till att smsa bakom ratten, enligt Transportstyrelsen. Daniel Pettersson från polisregion nord, berättar vad polisen kommer göra för att ertappa förare med mobiltelefon bakom ratten.

– Precis som vi kollar efter folk som inte har bilbälte på sig, kommer vi titta efter förare med mobiltelefon i handen. Den som ertappas bötfälls, jag skulle tippa att det blir böter på omkring 1500 kronor, utifrån den befintliga lagstiftningen. I grunden är det inte mobiltelefonen som är problemet, det är distraktionen som är det, säger han.

Sedan 2013 har det varit förbjudet att hantera kommunikationsutrustning om det inverkar menligt på fordons framförandet. Den nya lagstiftningen är ett skärpt förbud. Till kommunikationsutrustning hör taxameter, mobiltelefon, gps och radio.

– Det kommer fortfarande vara tillåtet att använda gps, förutsatt att man har den fastmonterad i bilens instrumentbräda. Men handhållen gps är inte tillåtet, säger Daniel Pettersson.

56 procent av svenskarna i åldrarna 18 till 30 år har någon gång smsat bakom ratten. De vanligaste trafikolyckorna där mobiltelefon varit inblandad är singel- och upphinnandeolyckor, enligt Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!