Stadsutvecklaren: "Det här är nytt i Norrbotten"

Att dela in byggnader i flera olika fastigheter är ett modernt sätt att förhålla sig till dagens fastighetsmarknad. Det menar Göran Cars, stadsutvecklare i Kiruna. "Många fastighetsägare vill inte ha blandade ryggsäckar", säger han.

Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH. Foto: Mattias Forsberg

Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH. Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Handel2016-11-15 16:51

Kortfattat innebär tredimensionell fastighetsbildning, som det heter, att en byggnad har olika ägare. I Kiruna är idén att Kirunabostäder (KBAB) äger handelslokalerna i husens bottenplan och att andra bolag äger våningarna med bostäder ovanför. Det här är möjligt genom att man gör bottenplanet till en egen fastighet och våningsplanen ovan till en annan.

Enligt Göran Cars är tredimensionell fastighetsdelning betydligt vanligare i storstäderna.

– För det första är det här ganska nytt. I storstäderna finns ofta väldigt specialiserade fastighetsägare; några som vill ha kommersiella lokaler, andra som vill ha bostäder. Det här är ett sätt att vara modern utifrån hur en fastighetsmarknad faktiskt fungerar idag. Ett bostadsföretag som HSB till exempel ska inte ha så mycket kommersiella lokaler - för de kan bostadsförvaltning, punkt slut. Många fastighetsägare vill inte ha blandade ryggsäckar, säger han.

Så Kiruna blir den mest moderna staden i länet i den här meningen?

– Ja, det är som är förhoppningen. Vi vill vara moderna.

Man kan bygga husen med den här typen av fastighetsdelning på olika sätt. Antingen kan KBAB:s entreprenör bygga bottenvåningarna med handelslokalerna först och därefter låta den entreprenör som bostadsbolaget använder bygga våningarna ovan. Eller så får en entreprenör bygga hela byggnaden.

– Ofta är det rationellt att man har en och samma byggare och att man sedan gör den här uppdelningen. Det jag ska försöka vara äktenskapsmäklare i är att hitta en byggare som bägge parter är nöjda med, säger Göran Cars.

Det viktiga med tredimensionell fastighetsbildning är lösningarna kring ägande och förvaltande av lokaler - inte själva byggandet, menar Göran Cars. Han håller fram att en del bolag vill vara bäst på förvaltning av bostäder, medan andra bolag vill vara bäst på förvaltning av handelslokaler - de har helt enkelt olika inriktningar.

Den tidigare lösningen - att flera bolag skulle äga och förvalta både bostäder och handelslokaler - kan därför sägas vara lite fyrkantig och svår att genomföra. Han berättar om den konkurrens mellan fastighetsägare som man nu, när KBAB tar ägaransvar för handelslokalerna i centrum, slipper.

– Om du låter varje fastighetsägare ha handelslokaler kommer det bli slagsmål om Systembolaget och Hennes & Mauritz och sådana här riktigt stora drakar. Ingen vill ha de lite mindre butikerna som betyder jäkligt mycket för stadens attraktivitet. Därför är det bättre att en aktör har ett sammantaget ägande, att man fördelar gracerna och gör en rationell indelning av handelsbutikerna. Så jag är jätteglad idag. Det här är ett drömscenario, säger Göran Cars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!