Skarp (C)-kritik efter beskedet om handelslokalerna

Gunnar Selberg tolkar mÄndagens besked - att KirunabostÀder ska Àga de allra flesta handelslokalerna i nya centrum - som att kommunen har misslyckats med att hitta investerare som vill Àga fastigheter dÀr. KommunalrÄd Kristina Zakrisson (S) sÀger att det inte stÀmmer.

KRITIK. Gunnar Selberg, (C), kallar mÄndagens besked om handelslokalerna i nya centrum för ett "gigantiskt magplask". Kristina Zakrisson, (S), hÄller inte med. Hon Àr tvÀrtom nöjd med lösningen.

KRITIK. Gunnar Selberg, (C), kallar mÄndagens besked om handelslokalerna i nya centrum för ett "gigantiskt magplask". Kristina Zakrisson, (S), hÄller inte med. Hon Àr tvÀrtom nöjd med lösningen.

Foto: Saga Skovdahl

Handel2016-11-15 16:49

PÄ mÄndagen informerade Kiruna kommun, LKAB och KirunabostÀder (KBAB) handlare i Kiruna om den nya lösningen för handelslokalerna i nya centrum: Att KBAB ska Àga dem. Sedan tidigare Àr det klart att KBAB ska Àga tvÄ kvarter i nya centrum. Vad gÀller handelslokalerna i de andra kvarteren blir det aktuellt med sÄ kallade tredimensionella fastighetslösningar. Konceptet gÄr ut pÄ att man delar upp en byggnad i flera olika fastigheter - som har olika Àgare. KBAB ska dÀrmed Àga handelslokalerna i husens bottenplan och andra bolag ska Àga och förvalta bostÀderna ovan.

Gunnar Selberg, centerpartistisk oppositionspolitiker i Kiruna, kallar mÄndagens besked om lösningen för handelslokalerna i nya centrum för en "total retrÀtt" och ett "gigantiskt magplask". Han sÀger att Kirunacentern lÀnge har ifrÄgasatt vilka bolag som verkligen vill investera och Àga fastigheter i nya centrum och tolkar beskedet som att det inte finns nÄgra investerare. Att hitta byggbolag Àr en sak, men att hitta investerare som vill Àga och förvalta fastigheter Àr viktigare, menar Selberg.

– Vi tycker att LKAB borde ha byggt upp allting. Nu dyker en annan frĂ„ga upp: Vilken risk sĂ€tter vi skattebetalarna i? Det Ă€r ju ohyggliga investeringar det handlar om och sĂ„ ska skattebetalarna stĂ„ dĂ€r bakom och garantera lĂ„nen. Det Ă€r det hĂ€r vi har brĂ„kat om i alla Ă„r. Det Ă€r inte sant det de pĂ„stĂ„r om att investerarna stĂ„r pĂ„ kö, sĂ€ger han.

Hur tror du att det hÀr kommer gÄ?

– Det hĂ€r att andra ska bygga lĂ€genheterna ovanpĂ„ affĂ€rslokalerna - jag har lite svĂ„rt att se hur det ska fungera. Kommunen gjorde fel frĂ„n början som tog in en massa byggbolag. Det viktiga Ă€r att hitta investerare som har pengarna, fortsĂ€tter Gunnar Selberg.

Kristina Zakrisson, (S), sÀger att Gunnar Selberg har fel nÀr han pÄstÄr att den hÀr lösningen tagits fram för att man saknar investerare som vill Àga fastigheter i nya centrum. Hon hÄller fram att kommunen, i diskussioner med fastighetsÀgare, fÄtt signaler om att hyrorna för butikslokalerna skulle bli höga om man fortsatte med ursprungsplanen. Det skulle leda till att flera handlare sannolikt inte skulle kunna flytta till nya centrum - och den situationen vill kommunen undvika.

– Vi har funderat pĂ„ hur vi ska agera för att vĂ„ra handlare verkligen ska kunna komma med till centrum. DĂ„ har vi landat i den hĂ€r modellen, att KBAB i princip Ă€ger alla handelslokaler. Med en enda Ă€gare och uthyrare har man större möjligheter att ha en differentierad hyressĂ€ttning, sĂ€ger hon, och pĂ„pekar att kommunen inte ska gĂ„ i borgen för nĂ„gra lĂ„n.

Hur ska KBAB ha rÄd?

– Skillnaden mellan KBAB och de andra som ska bygga Ă€r att vi inte har nĂ„got avkastningskrav pĂ„ KBAB frĂ„n kommunens sida. En annan skillnad Ă€r att KBAB har fĂ„tt betalt för lokaler frĂ„n LKAB. Med ett stort bestĂ„nd Ă€r det ocksĂ„ lĂ€ttare att hitta lösningar sĂ„ att man betalar efter förmĂ„ga, sĂ€ger Kristina Zakrisson.

Det blir inga ohyggliga investeringar för KBAB?

– Nej. Det KBAB ska göra Ă€r att de ska Ă€ga lokaler som de ska hyra ut till butiker pĂ„ samma sĂ€tt som de gör idag. De investeringar man gör tar man ut pĂ„ hyran. Och om man bara bygger en rĂ„lokal sĂ„ att handlaren inreder den sjĂ€lv pĂ„verkar det handlarens hyra, sĂ€ger Kristina Zakrisson, och pĂ„pekar att KBAB förstĂ„s ocksĂ„ kommer att förhandla om byggkostnaderna med de bolag som ska bygga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om