– Så fort vi kommer med avgiftshöjningar är det några som reagerar negativt, konstaterar Thomas Ljungström på Sjöfartsverket.
Avgiftshöjningen blir åtta procent från årsskiftet, vilket innebär högre kostnader för transporter för de stora företagen som lastar och lossar i Luleå hamn. Det gäller främst SSAB, som både tar emot råvaror och skeppar ut stål från hamnen. LKAB:s kunder drabbas också. Det är kunderna som betalar frakten av köpta varor.
Det tredje stora godsslaget i hamnen är drivmedel, såsom bensin, diesel och flygbränsle. Högre avgift kan höja bensinpriserna.
– Avgiftshöjningen lägger ytterligare en börda på transportköparna, konstaterar Henrik Vuorinen som är vd för Luleå hamn.
Han tycker att en avgiftshöjning på sjötransporter är kontraproduktiv eftersom ambitionen är att minska den tunga trafiken på vägarna och föra över mer gods till sjötrafiken.
– LKAB och SSAB är de stora kunderna i hamnen. De största fartygen till Luleå hamn lastar 55 000 ton. En avgiftshöjning innebär mycket pengar på ett år.
SSAB skeppar ut stål via hamnen i Luleå. In kommer exempelvis kol, kalk, dolomit och olika legeringar som behövs i tillverkningsprocessen i stålverket.
– En höjning av farledsavgifterna med åtta procent och lotsavgifterna med fem procent kommer att läggas ovanpå alla andra avgifter, till exempel fyrdubblingen av banavgifterna på järnväg, konstaterar Per Bondemark som är inköpsdirektör på SSAB.
Han tycker att Sjöfartsverket gjort en undermålig konsekvensbeskrivning vad gäller den nya avgiftsmodellen.
– Vi tycker att man har en felaktig konsekvensbeskrivning, en alldeles för grund analys, när man säger att höjningen bara innebär åtta procent och inget mer.
Hos LKAB säger Markus Petäniemi, direktör för marknad och logistik, att höjningen drabbar LKAB:s kunders konkurrenskraft.
– Det är dessa som betalar sjöfrakten.
– Höjda avgifter minskar Luleå hamns konkurrenskraft gentemot andra hamnar, till exempel norska Narvik, så länge inte avgifterna höjs lika mycket där.
Sjöfartsverket mister statliga pengar, den så kallades sjöfartsmiljarden, vilket innebär minskade anslag på 300 miljoner per år, enligt Thomas Ljungström på Sjöfartsverket.
– Den här avgiftshöjningen kommer ändå inte att täcka bortfallet. Vi kommer även att göra rationaliseringar.
Isbrytarna i Luleå hamn drabbas inte av ökade farledsavgifter.
– Sjöfartsverkets egen trafik drabbas inte, säger Henrik Vuorinen, hamndirektör i Luleå.