Virusspridare har hittats i Norrbotten

Den sydliga husmyggan kan sprida dödliga virus. Myggan är redan hittad i Norrbotten. Nu tar man reda på hur utspridd den är.

Foto: Herman Öberg

Hälsa2016-08-10 17:00

Det är via ett EU-projekt Anders Lindström från statens veterinärmedicinska anstalt åker runt i Norrbotten för att leta mygg. Under onsdagen hann han, tillsammans med kollegan Kristoffer Ahlm, leta mygglarver runtom i länet.

Hela tanken är att se hur långt norrut den sydliga husmyggan har spridit sig.

Myggan har redan hittats i Norrbotten, berättar han. Men nu försöker de få ännu bättre koll över beståndet och därför är det inte bara han som jagar mygg, utan han har även kollegor i norra Finland och Norge.

Myggorna gömmer sig i bildäck, där det är varmt och samlas vatten. I värmen utvecklas även larverna snabbare.

Den sydliga husmyggan kan ställa till stora problem. Den är bland annat känd för att sprida det dödliga West Nile-viruset.

– De här myggorna är inte så vanliga här. I Holland och Belgien – där är det de absolut vanligaste myggorna, säger Anders Lindström och fortsätter:

– Men de påminner väldigt mycket om nordliga husmyggor, som vi har fler av här.

Under letandet bland gamla bildäck har biologduon hittat många larver som ska till Schweiz för provtagning. Men om Lindström själv får gissa är de absolut flesta larverna nordliga husmyggor, alltså inte de värsta smittospridarna.

Den sydliga husmyggan sprider viruset via fåglar.

Fåglarna är de ursprungliga smittobärarna. Sen kan en mygga bita en fågel och sedan sprida det vidare till nästa fågel den biter på. Om det är tillräckligt många myggor kan viruset spridas bland fågelpopulationen i hög takt. Sedan kan myggan undantagsvis ge sig på en människa. Andra typer av myggor som varierar mellan att bita fåglar och människor är sedan den stora riskfaktorn för människans hälsa.

Viruset har inte nått upp till Sverige ännu. Det har orsakat stora problem i bland annat USA och den har blivit mer utspridd i södra Europa. Som längst har West Nile-viruset nått Tjeckien.

– Har man inte virus är inte myggorna något problem. Och vi är inte bekymrade över att viruset ska spridas här, men vi vill ha ett helhetsperspektiv över Europa och se hur riskerna ser ut.

– Smittorna vi har sett är längre söderut och vi har inte sett några tecken på att det ska komma till Sverige. Och kommer det till Sverige kommer de inte till Norrbotten först är det rimligt att tro. Och frågan är om det finns tillräckligt av de här myggorna för att hålla igång en infektion bland fåglarna, säger Anders Lindström.

Men om en fågel med smittan kommer hit?

– Ja, det går ju inte att skjuta varenda fågel i luften. Då får vi bekämpa myggen och se till att inte bli bitna. Hästar (ofta drabbade) kan vaccineras. Man kanske får bespruta bildäck där larverna kan finnas.

West Nile-viruset

Sprids från vilda fåglar via myggor.

Drabbar hästar och människor och orsakar feber. Kan även orsaka hjärn- hjärnhinneinflammation.

Det finns inga tecken på att smittan förekommer i Sverige.

Andra smittor som sprids med mygg

Zikaviruset

Malaria

Harpest

Ockelbosjukan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!