Nu ska sjuktalen ned

Samtidigt som folkhälsan blivit något bättre de senaste åren så har sjukskrivningarna ökat. Nu ska Försäkringskassan se till att vända trenden.

Vända trenden. Försäkringskassans generaldriektör Ann-Marie Begler, har fått regeringens uppdrag att vända trenden med stigande sjuktal.

Vända trenden. Försäkringskassans generaldriektör Ann-Marie Begler, har fått regeringens uppdrag att vända trenden med stigande sjuktal.

Foto: Per Öbom

Hälsa2016-09-13 13:53

På tisdagen besökte Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, Luleå, för att träffa egna medarbetare och representanter från landstinget.

Efter flera år av sjunkande sjukskrivningstal så bröts trenden 2010. Sedan har den ökat varje år och ligger nu på 10,8 dagar. I Norrbotten är siffran 10,7 dagar. Om de senaste årens utveckling fortsätter pekar allt på en ökning till 13 dagar år 2020. Men Försäkringskassan och Ann-Marie Begler har fått regeringens uppdrag att bryta trenden och målet är 9,0 dagar år 2020.

– Jag tror att det är realistiska mål och vi ser redan nu en positiv utveckling. Den tidigare ökningen vi räknat med har stoppats upp och är betydligt längre än vi trodde tidigare. Vi ser hur det börjat vända nedåt i vissa landsting och län, säger Ann-Marie Begler.

I Norrbotten ligger sjukskrivningstalet på 10,7 dagar, alltså 0,1 under för riket. Men det är stora skillnader mellan de olika kommunerna i länet och mellan olika län. Skillnader som många gånger är svåra att förklara.

– Det finns egentligen ingen anledning till varför sjukskrivningstalen är högre i Västernorrland än i Norrbotten, påpekar hon.

Enligt alla undersökningar som gjorts så har folkhälsans utveckling i riket blivit något bättre under de senaste åren. Helt enkelt färre som upplever att de har en dålig hälsa och fler som upplever att de mår bättre.

– Så den stora variationen i sjukskrivningarna speglar inte på något sätt hälsoutvecklingen. Sjukskrivningarna har ökat i alla län, i alla åldersgrupper, både för män och kvinnor, men mest för kvinnorna, förklarar Ann-Marie Begler.

När det gäller utvecklingen av sjuktalen de senaste åren har det varit en kraftig ökning av sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, främst utmattningsdepression. I dag står psykisk ohälsa för över 40 procent av alla sjukskrivningar. Här är kvinnorna i klar majoritet. Förklaringarna till det är också många, en är att stressen och pressen på arbetsplatserna ökat.

– Här är det intressant att diskutera varför psykiska diagnoser går upp så väldigt mycket. Om det handlar om hur vi ser på möjligheten att arbeta vid en lättare depression, hur vi ser och bedömer arbetsförmåga och hur människor i Sverige ser på sjukförsäkringen, säger hon.

Hon menar att det är viktigt att arbetsgivarna arbetar för att underlätta för den sjukskrivne att komma tillbaka till arbetet, även om det inte handlar om heltid.

– Det bästa är kunna jobba och vara delaktigt i arbetslivet. Att vara sjukskriven innebär risker för ett långvarigt utanförskap, påpekar Ann-Marie Begler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!