Multiresistenta bakterier sprids i länet

De multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL sprider sig snabbt i länet. ”Det är ett folkhälsoproblem”, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Bakterier. Multiresistenta bakterier sprider sig i Norrbotten. Ett folkhälsoproblem menar Anders Nystedt.

Bakterier. Multiresistenta bakterier sprider sig i Norrbotten. Ett folkhälsoproblem menar Anders Nystedt.

Foto: Mikael Leijon

HÄLSA2017-01-13 20:00

Det är främst den multiresistenta bakterien MRSA, gula stafylokocker, som gått från 69 fall 2015 till 165 i fjol, som drabbat befolkningen i Norrbotten. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. En person som bär på bakterien kan vid en infektion få sårinfektioner och bölder, men att bara bära på bakterien är ofarligt.

– Det är om man skulle få en infektion med dem som det kan vara olyckligt, för då kan man få fel behandling om man inte vet om det, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare inom region Norrbotten.

Både MRSA och ESBL är vanliga bakterier som finns på huden och i tarmen. Vistas en person då där det finns mycket antibiotika gynnas de resistenta bakterierna.

– Det finns mycket MRSA i södra Europa. Det är mycket folk som reser och så plockar man hem de här bakterierna. Då kan det bli en större spridning i samhället.

– Samma med ESBL som är nordsydlig gradient i Europa, och även om man far längre bort som Indien och Thailand är det väldigt lätt att plocka hem de här bakterierna. Man har med dem som en souvenir i tarmen.

Om en person besökt ett land där bakterien finns i en större utsträckning och en tid senare skulle behöva uppsöka sjukhus är det därför klokt att informera läkaren om var man varit.

– Det är ett bärarskap vi följer upp för att skydda patienterna så att de inte ska få fel behandling om de skulle råka få en infektion.

Trots att många kan vara helt ovetandes om att de bär på bakterierna och ändå leva som vanligt så är det problem med bakterierna, menar smittskyddsläkare Anders Nystedt.

– Det är ett folkhälsoproblem det här med antibiotikaresistens. Det är inga tvivel om den saken, säger Anders Nystedt och fortsätter:

– Det blir fler och fler patienter som man inte kan behandla med förstahandslinjen utan man måste anpassa antibiotikan.

Samtidigt som fler personer drabbas av multiresistenta bakterier går utvecklingen av nya typer av antibiotika långsamt.

– Det är en liten utveckling på antibiotikasidan just nu. Det är mer än tio år sedan vi fick någonting nytt antibiotika och det var inte ens särskilt bra. Vi får nog försöka klara oss ganska länge på det vi har.

Det finns däremot några lätta tips för att inte bli bärare av de multiresistenta bakterierna.

– För MRSA är det ju handhygien som är det väsentliga och för ESBL kan man säga att det är livsmedelshygien när man är ute och reser.

Både infektion och bärskap av MRSA är anmälningspliktigt sedan år 2000 och ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstingen och Folkhälsomyndigheten. Sedan MRSA blev anmälningspliktigt har antalet sjukdomsfall ökat stadigt.

Den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner eller bölder på huden är de gula stafylokockerna (MRSA).

ESBL upptäcks via bakterieodlingar och är ett enzym som gör att vissa sjukdomar blir mer svårbehandlade.

Bakterier som bär på ESBL komplicerar förloppet för bland annat urinvägsinfektioner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!