Videon är inte längre tillgänglig
Kolesterolnivån – den viktigaste riskfaktorn för hjärtinfarkt – har under de senaste 20 åren sjunkit hos befolkningen i norr enligt en studie gjord av forskare vid Umeå universitet och Sunderby sjukhus.
– Vi har bra stöd för att det till stor del beror på ändrade levnadsvanor och till en mindre del beror på att man fått kolesterolsänkande läkemedel. Vi röker mindre och väljer en annan kost, säger Mats Eliasson, professor vid Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin samt överläkare vid Sunderby sjukhus.
Studien visar att den genomsnittliga nivån av kolesterol i blodet sjönk från 6,2 till 5,5 mmol/l mellan 1994 och 2014. Den grupp som hade störst sänkning var personer med hög risk för hjärt- och kärlsjukdom, som behandlats för högt blodtryck, diabetes och tidigare hjärtinfarkt eller stroke.
Blodfettssänkande läkemedel, statiner, bidrar till mindre än en tredjedel av sänkningen. Statiner sänker det totala kolesterolvärdet genom att minska tillverkningen av kolesterol i levern och skrivs i första hand ut till de som har en hög risk att insjukna, som i gruppen ovan, samt till äldre människor.
Vid studiens start 1994 hade personer med hög risk att insjukna i hjärtinfarkt minst lika hög kolesterol som friska personer. 2014 var nivåerna avsevärt lägre än hos befolkningen i stort.
– Ett bra kolesterolvärde är det värde som ger dig en låg risk för hjärtinfarkt och stroke utifrån andra faktorer. Har man många riskfaktorer, exempelvis om man röker, har högt blodtryck och är man, kan även lindriga höjningar av kolesterolvärdet vara farligt. Vi vill inte gärna använda siffervärdena för det blir väldigt fel och onyanserat. Det skrämmer upp i övrigt friska människor i onödan, säger Mats Eliasson.
Högre kolesterolvärden hos personer med fetma samt lågutbildade kvinnor hade helt försvunnit 2014.
– Det finns säkert flera orsaker till att det finns en skillnad mellan hög- och lågutbildade kvinnor, men vanligaste orsaken är ett annat kostintag. Man har säkert haft en traditionell norrländsk kost, med mycket mättade fetter, fet mat från chark och mejeri. Rökning är dessutom vanligare hos lågutbildade kvinnor, säger Mats Eliasson.
Risken för hjärtkärlsjukdom har avtagit kraftigt men är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Hur ser en god kost ut i dag?
– Den innehåller blygsamt med rött kött, rökta produkter, korvar och skinka. Den innehåller mycket frukt, grönsaker, rotprodukter och baljväxter. Såvida man inte är gravid innehåller kosten också mycket fisk. Matfett ska innehålla mycket oliv- och rapsolja, säger Mats Eliasson.