Häktad för vållande av dödsolycka

Den lastbilschaufför som var inblandad i dödsolyckan utanför Älvsbyn har häktats. Han misstänks för vållande till annans död.

14 februari 2020 11:12

En lastbilschaufför i 50-årsåldern som var inblandad i dödsolyckan utanför Älvsbyn häktades på fredagen. Mannen är, enligt tingsrätten, misstänkt för vållande till annans död.

Vid olyckan i tisdags omkom en man i 85-årsåldern när en personbil och en lastbil kolliderade på väg 94. Enligt lastbilens färdskrivare säger fakta att lastbilen körde lagenligt 80 kilometer i timmen sekunderna innan kollisionen men enligt åklagare Erika Westerstrand är det inte hela sanningen.

– Men tanke på det rådande väglaget som rådde vid händelsen borde hastigheten varit lägre, hävdar Westerstrand.

Ett vittne som färdades bakom lastbilen och som själv är lastbilschaufför, har sagt till polisen att han ansåg att lastbilen hade för hög fart, just med tanke på att det var halt.

Mannen, som är utländsk medborgare, förnekar brott.

– Han menar att det är en olycka och jag håller med, säger mannens försvarare, advokat Carolina Nilsson.

Skälet för häktning anser åklagaren är flyktfara eftersom den tilltalade inte bor i Sverige. Mannen vädjade till domstolen att han vill bli släppt.

– Min fru är sjuk och får behandling i Tyskland. Behandlingen betalas av min försörjning som jag har genom mitt arbete, vädjade mannen.

Tingsrätten häktade dock mannen och åtal ska väckas om två veckor.

Det troliga är, om han döms, att domslutet blir villkorlig dom och dagsböter.

– Straffvärdet är inte högt. Han kan efter rättegången, om han döms, ha avtjänat sitt straff då han suttit frihetsberövad sedan olyckan inträffade. Han kan sedan åka hem för att ta hand om sin familj, säger Carolina Nilsson.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist