Oroliga för barnens säkerhet

Föräldrar i Hakkas är oroliga för eskalerande våld i skolan. Mattias Wennström har hållit barnen hemma eftersom han menar att säkerheten för eleverna inte kan garanteras.

AnnCharlott Larsson, Hanna Wennström och Mattias Wennström är oroliga för sina barn som går i Hakkas skola.

AnnCharlott Larsson, Hanna Wennström och Mattias Wennström är oroliga för sina barn som går i Hakkas skola.

Foto: Monica Olofsson

HAKKAS2019-03-03 20:27

Han skickade tillbaka döttrarna en dag innan sportlovet, men säger att andra elever bråkade och slog dem redan efter två timmar.

– Det är ett stort problem med våld i skolan, det går ofta till handgripligheter. Flickan kommer hem med blåmärken runt ögonen och benen, säger Mattias Wennström.

Han säger att problem i skolan existerat en lång tid men att inget gjorts åt situationen. Han poängterar att han är medveten om att lärarna gör så gott de kan men att det saknas stöd från ledningen.

– Tillbudsrapporter skrivs men sedan händer ingenting. Det saknas rastvakter och det är oftast på rasterna som saker händer. När jag som vårdnadshavare vill veta vad som hänt min flicka får jag inga svar, säger han.

Han berättar om en våldsincident mellan en lärare och en elev som ska ha inträffat innan jul.

– Läraren låste in sig själv i klassrummet medan de andra barnen var kvar med den här eleven. Vi fick inget veta av skolan, det var något som jag fick veta av min dotter vid matbordet, säger Mattias Wennström.

Vid ett annat tillfälle hämtade en annan förälder dottern ur klassrummet för att tala med henne om en händelse, och inte heller det fick Mattias Wennström vetskap om.

Han säger att flera föräldrar till elever på skolan menar att situationen är allvarlig och att något måste göras.

– Min dotter fick ström från köksfläkten, men ingen ringde oss från skolan, det fick vi veta först hemma. Det känns hemskt att skicka barnen till skolan när det är som det är, säger föräldern AnnCharlott Larsson.

Sara Carlsson, rektor på Hakkas skola, säger att skolan har en del utmaningar, såsom svårigheter att rekrytera, men att de erbjuder eleverna en bra och trygg skolsituation.

– Det är oacceptabelt med våld. När det händer så utreder vi enligt ett stöddokument och sätter in åtgärder för att sätta stopp för det. Om föräldrarna säger att de håller barnen hemma på grund av otrygghet så träffar vi naturligtvis dem och lyssnar på deras tankar och idéer om vad som behöver förbättras i skolan, och sedan beslutar vi om behöver sätta in åtgärder, säger hon.

Hon håller inte med om att man från skolans håll är dålig på att föra ut information.

– Jag upplever inte att vi är dåliga på att informera. Det är klart att vi brister vid vissa tillfällen men jag tycker att föräldrarna är bra på att höra av sig till oss när de har funderingar, säger Sara Carlsson.

Hon säger också att skolan informerar om våldsincidenter.

– Ja, absolut. Vi informerar de som är berörda men det är ovanligt att vi går ut med någon generell information. Sedan kan det hända att vi brister men generellt sett informerar vi väldigt mycket om det som händer och sker.

Håller du med om bilden att skolan är stökig?

– Nej, det håller jag inte med om. Vi jobbar väldigt mycket med konflikthantering och det är ett dagligt arbete, säger Sara Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om