Hade avsågat hagelgevär under soffan – döms till fängelse

När 54-åringen går vilse blir det i förlängningen en fullträff för polisen. Nu döms mannen till två års fängelse.

23 maj 2019 18:48

Det var på ett uppdrag i fjällvärlden som den 54-årige mannens hund slet sig. I det efterföljande sökandet lyckades han även tappa sin telefon och med den gps-funktionen.

Det ledde till att 54-åringen gick vilse och kom att tillbringa 14 timmar i skogen.

Mannens sambo blev orolig och kontaktade polisen som lyckades hittade honom bärandes på ett hagelgevär, utan giltigt tillstånd.

– Jag tog med det för säkerhets skull om det skulle komma en björn, sa mannen under rättegången.

I den efterföljande husrannsakan påträffades det ett avsågat hagelgevär, ett luftgevär och 24 hagelpatroner i mannens bostad. Ammunition och gevär som 54-åringen även saknade licenser för.

När mannen hördes under rättegången uppgav han att han aldrig hade skjutit med det avsågade hagelgeväret.

– Det är rostigt och ser väl mera ut som en "sjörövarpistol. Jag har haft det som prydnad på väggen, sa 54-åringen.

Just dessa omständigheter resonerar Luleå tingsrätt om i domen när i frågan om hur detta brott ska rubriceras. Domstolen konstaterar att det kan ifrågasättas om mannens agerande "verkligen är av så allvarligt slag att det ska leda till minst två års fängelse". En strafflängd som är minimistraffet för grovt vapenbrott sedan 1 januari 2018.

"Här är det dock fråga om uppsåtligt olovligt innehav av ytterligare ett hagelgevär", skriver tingsrätten och hänvisar till att 54-åringen bar på det andra vapnet, som var laddat, när han påträffades av polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson