I slutet av oktober kom vintern på en snabb visit. Då plockade familjen Chemin fram snöspadar och åkmadrasser. Sedan tillverkade de till att börja med en liten backen från altanen och ut på tomten. När den kändes för liten vändes blicken mot nästa utmaning. Alldeles intill huset hittade de en lutning som snabbt förvandlades till en perfekt pulkbacke.
– När jag först läste om Norrbotten och svenska Lappland var det faktiskt sådant här jag tänkte på. Torr härlig snö och frisk luft, säger Jean-Christophe Chemin.
Mer hinner han inte säga förrän nioåriga dottern Olivia susar förbi på sin madrass. När det sedan är elvaåriga Anais tur att åka går det fortare och färden utför backen går farligt nära ett av träden. Då tillverkar pappa Jean-Christophe en liten vall mot den lilla tallen så att madrassen ska kunna glida undan.
– Det vore ju en himla otur om vintern inleddes med en olycka, säger han lugnt.
Mamma Camille åker sedan tillsammans med äldsta dottern och de skriker ut sin glädje när farten ökar.
– Vi ville göra någonting annat. Vi ville inte sitta hemma i Frankrike och uppleva ännu en deprimerande coronahöst. Det här blev en chans för oss att göra någonting annorlunda, säger han.
De kommer från den franska alpstaden Chambery med cirka 20 000 invånare. Han hade ett företag med två anställda och hon har en tjänst som ekonom på en stor bank.
– Det tog ett tag innan Jean-Christophe hade övertalat mig om att en resa till nordligaste Sverige var en god idé. Det var en del fixande innan vi kom oss i väg men vi kände en spänning i att prova få prova på någonting nytt. I Frankrike har man också möjligheten att ansöka om ett års ledighet, säger Camille Chemin.
De hyr nu ett hus i Lassbyn som ligger cirka fyra mil från Boden. Barnen har fått plats i Älvskolan i Gunnarsbyn och de har redan hittat både kamrater och fritidsaktiviteter.
– Jag går på ridning i Råneå. Det är roligt. Vi åker dit en gång i veckan, berättar Olivia till sin far som får översätta.
I själva verket har de två barnen redan lärt sig så mycket svenska att det kan kommunicera på det språket. Det handlar bara om att komma över barriären innan man börjar våga använda kunskaperna i vardagen.
– Akta, ropar Anais Chemin till de andra innan hon sätter sig på madrassen.
Tonfallet och språkmelodin är identisk med barnen som kommer från platsen. Ett vittne om att de snart kommer att tala svenska med en skön brytning där gunnarsbymål och franskt tonfall möts och samsas.
– Vi kom ju hit i juli och vi badade och njöt av sommaren en bit in i september, säger han.
Nu får de i stället uppleva den första riktiga vinterdagen där isen har lagt sig på sjöar och tjärnar. De bor i vanliga fall i alperna och har närheten till fantastisk skidåkning men de är ändå mycket nyfikna på vad den svenska vintern har att erbjuda.
– Det är ju så härligt med årstiderna. Jag hoppas att det kommer fler dagar som den här, säger han.
I sitt företag arbetar han med att sköta bokningar åt större bolag när de ska träffas för till exempel konferenser. Hemma i Chambery hade han två anställda men när pandemin bröt ut i mars 2020 stannade allt upp.
– Det bara dog tvärt. Det fanns inte jobb vare sig för mig eller mina anställda. Då sökte vi alternativ i livet och här är vi nu, säger han.
Han tog med sig kundkontakter och uppdragsgivare och rätt snart började han åter att få förfrågningar om bokningar. Han sköter sitt arbete från Norrbotten – och det fungerar riktigt bra.
– Jag har kvar mitt franska nummer så de vet kanske inte ens att jag är här. Men det spelar ju inte någon roll. Nästan all form av kontakt sköts ju via nätet eller över telefon ändå. Det känns lite märkligt att man nu är här och arbetar på ungefär som när jag var hemma, säger han och ler.
Barnen trivs också riktigt bra i lilla Älvskolan.
– Här fokuserar man mer på det sociala och de lär sig saker hela tiden men sättet att lära ut skiljer sig mot vad de är vana vid hemma. Där är det mer strikt, berättar Camille.
Planen är att stanna i Lassbyn under ett år för att sedan återvända till livet i Chambery.
– Vi är båda övertygade om att det här är bra för barnen. Att få byta miljö och uppleva någonting helt annat och att också lära sig ett nytt språk. I dag var första dagen som vi eldade i köksspisen och nu ser vi fram emot en riktig vinter, säger han.
Sedan fortsätter leken i den lilla backen.