Videon är inte längre tillgänglig
LÄS MER: "Positiva tongångar bland bybor"
Huset där flyktingarna ska bo ligger mitt i byn, mittemot affären. Fastigheten har tidigare inrymt en klädaffär och en järnaffär, uppger Bengt-Eric Åhl, en av två delägare i företaget. Lennart Erkki är hans ägarpartner.
De två köpte huset som tidigare renoverats till lägenheter och har därefter satsat cirka sex-sju miljoner kronor i en ombyggnad.
– Vi plockade bort de separata köken och har nu ett centralkök i källaren, berättar Bengt-Eric Åhl. Till en början ska vi ha ett mottagningskök här från vårt stora kök i Boden. Men så snart vi har klart med ventilationen kommer vi att laga all mat här.
Arbetstillfällen skapas. Sex personer får jobb med med matlagning och städning. Två av dessa är rekryterade från byn.
– Vi tänker ha personal här från 06 till 19. Det blir ju självklart så att dessa även engagerar sig i de boende med post, tolkning och allt annat.
Bengt-Erik Åhl och Lennart Erkki drev tidigare ett företag i bärplockarbranschen. Migrationsverket var i kris med 57 makedonska romer som bodde på Bodensia. Man fick hyra Sangkarats lokaler på gamla A 8 som nyttjades av bärplockare. Det var starten för företagets asylverksamhet som pågått i tre år.
Ni har satsat stora pengar här. Vad händer om asylmottagandet minskar?
– I upplägget med Migrationsverket finns en rangordning bland de som lämnat anbud. Vi har inte haft för avsikt att dra in den sista kronan, utan ville ha trygghet i detta. Vi får 280 kronor per dag och person och taket är 350 kronor. Sämre brutto än andra, men ett tryggare upplägg.
Detta innebär att om något sker med asylmottagandet ligger Sangkarat bra till för att få fortsätta. Sangkarat har också en reservplan som handlar om att inkvartera laxfiskare som besöker Råne älvdal.
Tror folk att ni är guldgrävare?
– Tja, lite grann kanske. Vi får försvara oss en smula ibland. Men till saken hör ju att vi har 20-25 anställda.
Reaktionerna från byborna var från början negativa. Detta har förbytts mot det positiva hållet.
– Mycket kan vi tacka Råek för det. De har sina träffar och informerar och vi tänker ha öppet hus här innan vi flyttar in.
Råek är Råne älvdals rådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening.
Planen var att asylboendet skulle ha startat vid årsskiftet. Men eftersom Sangkarat byggde om på tre ställen samtidigt beslöt man sig för att prioritera de två andra.
Inom två veckor ska alla besiktningar av boendet vara klara. Gunnarsbyn står då redo att ta emot flyktingar.