Kvinnorna driver butiken som har blivit byns medelpunkt

I Gunnarsbyn driver en grupp kvinnor bygdens välskötta secondhand. Platsen har blivit en fyndmarknad och en träffpunkt.

Det är Elisabeth Hansson Öhlund och Kerstin Andersson som sköter ruljansen i Gunnarsbyns secondhandbutik den här dagen. Men de är en grupp som alla hjälps åt. De andra i gänget är: Åsa Karlsson, Monica Dahlström,  Gunilla Larsson, Gurli Larsson, Irene Blomqvist, Britta Backman och Ingrid Stridfeldt.

Det är Elisabeth Hansson Öhlund och Kerstin Andersson som sköter ruljansen i Gunnarsbyns secondhandbutik den här dagen. Men de är en grupp som alla hjälps åt. De andra i gänget är: Åsa Karlsson, Monica Dahlström, Gunilla Larsson, Gurli Larsson, Irene Blomqvist, Britta Backman och Ingrid Stridfeldt.

Foto: Joakim Nordlund

Gunnarsbyn2023-09-03 11:04

När man pratar fyndmarknad tänker man kanske på den jättelika som arrangeras i Arcushallen två gånger om året. Men ute i länet finns en rad små, både loppisar och butiker som säljer begagnat. I Gunnarsbyn har en grupp kvinnor hand om driften av bygdens secondhandbutik och med värme och hjärtlighet tar de emot besökarna. 

undefined
Det är Elisabeth Hansson Öhlund och Kerstin Andersson som sköter ruljansen i Gunnarsbyns secondhandbutik den här dagen. Men de är en grupp som alla hjälps åt. De andra i gänget är: Åsa Karlsson, Monica Dahlström, Gunilla Larsson, Gurli Larsson, Irene Blomqvist, Britta Backman och Ingrid Stridfeldt.

– Jag fick fantastiskt fin hjälp när jag flyttade till byn. De till och med ringde och tipsade mig när de hade saker de visste jag behövde. Jag menar, vilken annan butik skulle göra så, säger Svante Naess. 
Han är en trogen kund som ofta tittar in när de har öppet. Den här dagen botaniserar han bland gardinerna. 
– Men bästa köpet var väl en moped som jag köpte här för hundra kronor. Den fick jag reparera för några hundra och den gick en sommar, säger han.
Den här eftermiddagen är det Kerstin Andersson och Elisabeth Hansson Öhlund som tar emot besökarna. 
– Alla som arbetar här gör ju det som volontärer. Jag är relativt färsk och kom in i det här i fjol, berättar Elisabeth Hansson Öhlund. 
Det handlar uteslutande om ideellt arbetar i butiken som startade 2015. Kerstin Andersson har varit yrkesverksam som beteendevetare fram till hon skulle fylla 80 år. 

undefined
Kerstin Andersson hjälper Svante Naess att hitta rätt bland gardinerna. Naess är en trogen kund som framhåller en gammal moped som största fyndet. När han kom ny till byn handlade han bland annat en del möbler där.

Nu har hon dragit ner på farten en smula och där blir engagemanget i byns återvinningsmarknad en perfekt syssla. Precis som Elisabeth har hon nu arbetat som volontär där i ett drygt år. Timmarna i butiken känns värdefulla för henne.  
– Att det här har blivit en mötesplats, det upplever jag också väldigt tydligt. Det är några som kommer förbi och pratar och tittar sig runt. Det handlar nog också om att få byta några ord med någon annan. Jag tycker att mötena är fantastiska. Det är jätteviktigt för mig, säger Kerstin Andersson. 

undefined
Där finns till och med kinesiskt porslin.

Hon har också fått en ökad medvetenhet vad gäller miljö. Och där är återbruk en något som hon framhåller som viktigt.  
– Jag tror att det är fler som börjar förstå att man måste arbeta med återbruk. Jag har verkligen drabbats över hur omedveten jag har varit i sådana här frågor. Nu ger jag till och med presenter som är secondhand, säger hon. 
Johnny Hallman från Valvträsk är en inbiten jägare. Han som egentligen kom dit som sällskap till sin hustru lämnar butiken med ett leende – och två orangefärgade, vattentäta och fodrade fingerhandskar i näven. 

undefined
Secondhand i Gunnarsbyn är verkligen en mötesplats. Samtidigt som man handlar finns det också alltid tid för småprat. Här är det Emanuel Swärd som byter några ord med Kerstin Andersson.

Ett fynd i all sin enkelhet. 
– De här blir perfekta vid styckning. Det är ofta ganska kallt. Jag har haft sådana här tidigare så det var perfekt att jag hittade två nya, säger han. 
I Råeks industrihus i byn slås portarna till Gunnarsbyns secondhandbutik upp vid tre tillfällen varje vecka under sommarhalvåret. Det är sällan någon rusning, de som arbetar där hinner alltid med att samtala med besökarna. 
– De här mötena är ju roliga. Man träffas där och folk kommer också tillbaka. Träffpunkten skapas på så sätt utan att man ens tänker på det, säger Elisabeth Hansson Öhlund med ett leende. 

undefined
Jonny Hallman rustar sig för älgjakten som i hans hemby Valvträsk inleds den 9 september. Här har Elisabeth Hansson Öhlund hittat ryggsäck, kåsa och handskar.

Det är också Råek, där Jenny Engström är verksamhetsledare, som ansvarar för butiken. Intäkterna går till förskolan, skolan och till Blomsterfonden. På så vis går allt som säljs också tillbaka till människor som bor där. 
– Vi startade innan den stora flyktingvågen. När flyktingarna lämnade bygden tänkte jag att intresset att handla skulle avta, men så har det inte alls blivit. Nu har vi också flyttat på framsidan och i dag har vi många fler besökare, säger Jenny Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!