"Jag har aldrig haft så mycket att göra"

Det har blivit populärt att flytta till Gunnarsbyn i Boden kommuns norra delar. Husen som säljs är för få i förhållande till antalet som vill flytta hit.

CENTRUM. I Gunnarsbyn finns faktiskt två affärer samt rättvisehandeln som är i församlingsgården. Dessutom har man en mack, ett spa och ett gym. Utveckling i utflyttningsbygd alltså.

CENTRUM. I Gunnarsbyn finns faktiskt två affärer samt rättvisehandeln som är i församlingsgården. Dessutom har man en mack, ett spa och ett gym. Utveckling i utflyttningsbygd alltså.

Foto: Maria Dahlgren

Gunnarsbyn2013-02-25 06:00

Bygden sjuder av liv och aktiviteter. Ett helt annat scenario än många andra byar på landsbygden, långt utanför tätorterna.

Det är något speciellt med Gunnarsbyn. Svårt att sätta fingret på. Men det finns där. Man kan tolka det som en stark, kraftfull energi, som genomsyrar bygden. Det var förmodligen vad paret Larsson kände när de för snart fyra år sedan stannade bilen vid skolan och tog en promenad i byn.

-  Vi hade sett ett hus som var ute på annons och åkte hit. Jag hade aldrig varit här förut. Vi gick omkring och kände oss för. Det var positivt att se skolan med alla barn som var utomhus just då. Att det fanns affärer här kändes också bra, säger Annica Larsson.

Omvänt flyttlass
Beslutet var trots allt svårt. Flyttlasset gick från Torpgärdan i Boden, där familjen hade ett hus. Men de beslutade sig för att slå till och köpa huset i Gunnarsbyn. Ett omvänt flyttlass skulle man kunna säga i dessa tider av avfolkning i glesbygden.

-  Det är så skönt och fritt här. Jag kan gå ut med hunden på morgonen i bara morgonrocken utan att det är konstigt. Dessutom har jag aldrig bott någonstans där det händer så mycket som här i byn, säger Annica Larsson.

Och alla aktiviteter vittnar om just det. Det händer ständigt något i byn. Det går knappast att prata med någon med kopplingar till trakten utan att "prästen" nämns med vördnad.

Mogens Amstrup Jacobsen är prästen som lämnade Danmark för tio år sedan för att arbeta i Gunnarsbyn. Han kom till en bygd som var tyngd av bristande framtidstro och utflyttningen hade varit ett faktum länge.

-  Jag anser att kyrkan har en annan roll än den traditionellt haft. Vi måste gå ut till människorna och inte förvänta sig att människorna ska komma till oss. Jag är präst hela tiden och finns med i alla sammanhang, som präst men också som bybo, säger Amstrup Jacobsen.

Blomstrar
I dag blomstrar byn. Två affärer har så pass stort kundunderlag att de överlever. En rättvisehandel finns också, som dessutom fungerar som grossist till andra norrbottensföretag. Ett utrustat spa finns här och det står idrottsföreningen för. Det finns även ett gym och en bensinmack. Samarbetet med omkringliggande byar som Sörbyn, Valvträsk, Överstbyn och Niemisel är tätt. Man har förstått att det gäller att samarbeta.

Det finns aktiviteter för alla åldrar och många är engagerade. Bara för att nämna några; familjemiddagar en gång i månaden för alla som vill äta tillsammans, bio varje vecka, en stor scoutverksamhet, kyrkorgelkurser för barn, efter-plugget-verksamhet, ett kafé som är öppet några dagar varje vecka och körverksamheter för alla åldrar.

Kyrkans verksamhet har smält ihop med det sociala, serviceinriktade livet utanför.

Kyrkan är navet och det märks. Gunnarsbyn är den enda församlingen i Luleå stift, (Norrbotten och Västerbottens län red anm), där fler söker inträde till kyrkan än utträde.

-  Lilla Gunnarsbyn med 600 församlingsbor, har det tredje högsta deltagandet i kyrkovalet i landet. 42,9 procent röstar i kyrkovalet. Fler och fler engagerar sig också. Jag får ofta åka iväg och föreläsa för andra om hur vi har jobbat här. Vi räknas som en av Sveriges mest framgångsrika församlingar, säger Mogens Amstrup Jacobsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om