I Rättvik läggs inga skolor ner

I Rättvik har man sitt eget rättesnöre. Leif Kratz, stadsbyggnadschef, medverkade vid helgens seminarium om inflyttning och näringslivsutveckling. -  Viktigast är att ta tillvara engagemanget som finns i bygderna, sade han. Och vårda landskapet. Nedläggningar av skolor diskuteras inte ens i Rättviksmodellen.

RÄTTESNÖRE. Leif Kratz, stadsbyggnadschef vid Rättviks kommun, berättade i helgen vid ett seminarium i Gunnarsbyn om hur hans kommun kan ha inflyttning år efter år. Eldsjälar och vårdat landskap är viktiga delar i framgången.

RÄTTESNÖRE. Leif Kratz, stadsbyggnadschef vid Rättviks kommun, berättade i helgen vid ett seminarium i Gunnarsbyn om hur hans kommun kan ha inflyttning år efter år. Eldsjälar och vårdat landskap är viktiga delar i framgången.

Foto: Håkan Zerpe

GUNNARSBYN2008-10-06 06:00
Seminariet ingick i projektet EnVis bygd där Gunnarsbyn, Boden och Niemisel, Luleå deltar. Syftet är att utveckla offentliga samhällsservicen.Leif Kratz berättade om Rättviksmodellen som rönt uppmärksamhet både i Sverige och utlandet. Varje år skördar man frukterna av ett stort arbete med Rättviks byar. Nettot för inflyttning per år ligger på 120 personer.-  Det är ni eldsjälar som kan utveckla bygden, sade han på klingande dalmål. Kommunen kan ge litet olja i maskineriet. I Rättvik har samhällsbyggnadsförvaltningen stort ansvar och politikerna har satt upp tydliga mål.Vårda eldsjälarna
Eldsjälarna måste tas tillvara på ett bra sätt.-  Ja, så att man inte bränner ut dem. Evenemang är en stor del av näringslivet i Rättvik. Befolkningen mångdubblas, främst under sommaren.-  Det gör att folk utanför kommunen ser oss, menade Leif Kratz. Och näringslivet får in pengar.Man arbetar nära med de olika byarna. Byating hålls regelbundet i varje by.-  En tydlig politisk vilja finns med skolorna. Det gör att de känner sig trygga i byarna.Han fick frågan om inte nedläggningar dryftas ibland .-  Politikerna har sagt att byskolorna ska vara kvar. Några gränser för hur många elever skolorna måste ha diskuteras inte. Vi jobbar åt andra hållet med annat fokus.Resecentrum fick beröm
Han hade imponerats av hur fint det var utanför järnvägsstationen i Boden när han anlände dit.-  Första intrycket när man kommer till ett ställe är oerhört viktigt. Och man ska vårda landskapet. Hålla åkrarna öppna och ladorna rustade. Förfall skapar förfall, goda exempel är bra. Vår arena, där vi vistas, betyder mycket.Bertil Degerlund, koordinator för EnVis Bygd, säger:-  I Rättvik har de en helhetssyn hur man samhällsplanerar tillsammans med byarna. Kommunala satsningen går över förvaltningsgränserna och når ner till lokalsamhället, till de som berörs.Traditionellt
En paneldebatt avrundade lördagen.-  Men jag vet inte om det gav så mycket. Vi försökte ställa konkreta frågor till politikerna om deras kreativa tankar om utveckling av landsbygden. Ska man vara riktigt ärlig så verkar de tycka att allt är så svårt. Det beror på att de lever i en traditionell struktur med kommunallagen och annat.
Rättvik har 11.000 invånare, varav 2.000 i centralorten. Merparten av befolkningen bor alltså i de 60 byarna, i motsats till Boden. Under sommaren ökar befolkningen med tiotusentals personer. Näringslivet är småskaligt och besöksnäringen dominerar. Flera stora årliga evenemang drar människor till kommunen, exempelvis Bingsjöstämman, Fiskens hockeyskola och Dalhalla. Föreningslivet är stort med minst fyra föreningar per by. Varje by håller byating när så krävs. Där medverkar politiker och tjänstemän och aktuella frågor tas upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om