Fairtrade för hela slanten
Församlingen i Gunnarsbyn diplomerades på onsdagen för arbetet med rättvisehandel. Dessutom var det rättvisemärkt i skolmatsalen och fikabaluns på kaféet.
DIPLOMERAT. Jon Bergeå, projektsekreterare inom Sveriges Kristna Råd för Kyrka för rättvisemärkt, Nina Hansson, samordare för rättvisehandel i Gunnarsbyns församling och Helena Markstedt, generalsekreterare på föreningen Rättvisemärkt. Diplom till Gunnarsbyn församling, utmärkelsen "Kyrka för Rättvisemärkt.
Foto: Håkan Zerpe
En av de eldsjälarna i arbetet med rättvisemärkt i Gunnarsbyn är Nina Edlund Hansson. Hon är till vardags lärare på Sunderby folkhögskola inom rättvis handel och hållbar utveckling. Nina Edlund Hansson tog på församlingens vägnar emot priset. - Jag är stolt och glad. Men jag tar inte emot detta ensam eftersom vi aldrig kommit så här långt utan alla ideella krafter som jobbar i butiken. Och som ställer upp på alla projekt vi har. Varför har man lyckats så bra i Gunnarsbyn? - Vi har ju en otroligt engagerad präst (skratt). Och vi jobbar inte med bistånd, utan försöker ge människor egen drivkraft. Fairtradebegreppet gäller produkter från utvecklingsländerna. Syftet är bland annat att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för de som odlar och arbetar med produkterna. Finns garanti för att en sådan här produkt verkligen är okej? - Absolut, svarade Helena Markstedt, generalsekreterare i Föreningen för Rättvisemärkt. Vi har mycket noggranna kontroller via ett oberoende kontrollorgan som är ISO 65-ackrediterat. I skolans matsal serverades rättvisemärkt mat. Och i Rättvisekaféet fanns olika saker att äta. Prästen Mogens Amstrup delade ut bananer. - Fantastiskt, sade en av de många fikagästerna, Lars Nilsson, Sörbyn, om rättvisehandeln. Den gynnar de sämst ställda. Sveriges kristna råd och Föreningen för Rättvisemärkt står bakom utmärkelsen.
En rättvisemärkt församling måste uppfylla vissa kriterier. Församlingens inköp av av kaffe och te måste vara rättvisemärkta produkter och i övrigt ska eftersträvas rättvisemärkta produkter. Information och utbildning av medlemmarna om rättvisemärkning genomförs. Och samarbete bedrivs med andra aktörer inom området etisk konsumtion och rättvis handel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!