Gunilla Bresky aktuell med film om Sara Lidman

Den 8 november är det filmpremiär på Gunilla Breskys nya film ”Sara – med allt sitt väsen” på Norrlandsoperan i Umeå.

17 oktober 2019 06:00

Då kommer också en symfoniorkester bestående av 60 personer att spela Johan Ramströms specialskrivna musik till filmen i realtid.

– Jag grät när jag fick beskedet från Norrlandsoperan, berättar Gunilla Bresky.

Filmen ”Sara – med allt sitt väsen” handlar om författaren och debattören Sara Lidman från Missenträsk i Västerbotten. Sara Lidman stod Gunilla Bresky nära men att det skulle bli en film om Lidmans liv bortom det offentliga 15 år efter hennes död var långt ifrån någon självklarhet.

– Jag föll ned i ett svart hål efter att filmen ”Solens son”, om den samiska multikonstnären Nils-Aslak Valkeapää, var klar 2017. Jag visste inte om jag skulle orka satsa den energi som krävs för att göra en dokumentärfilm igen med all förödmjukelse som krävs för att få sina filmprojekt finansierade, säger hon.

Men som hon själv beskriver det kom Sara till henne, precis som alla andra filmer och radiodokumentärer hon producerat genom åren.

– Det är berättelserna som hittar mig, inte jag som hittar berättelserna.

Och just Sara Lidmans unga liv var höjt i dunkel för Gunilla Bresky. Författaren, äventyraren och den politiska Sara Lidman var dock bekant. Det vill säga den offentliga personen som engagerade sig i kampen mot atomvapen, apartheid och USA:s krig i Vietnam. Hon som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhyggen och som i sitt författarskap bland annat skrivit en serie romaner om moderniseringen och koloniseringen av Norrland.

– När jag lärde känna henne var hon över 50 år. Den unga Sara har jag fått närma mig via hennes egna dagböcker.

Och ur dagboksanteckningarna, där Sara Lidman mycket naket beskriver tillvaron och dess känslor, avslöjas hennes hemlighet. Nämligen hennes livs stora kärlek till Eskil. En gift man som aldrig lämnade sin hustru Greta, förövrigt en av Sara Lidmans närmsta vänner. En kärlek som Sara Lidman bar med sig genom hela livet.

– När man berättar om en människas liv måste man vara varsam. Det är viktigt att förmedla inte förråda. Därför har jag fått utesluta vissa saker som är för privata, säger Gunilla Bresky.

Hon hoppas att hennes film ska väcka intresse för en av vårt lands stora berättare.

– Jag upplever att det finns en generationsgräns för de som är bekanta med hennes författarskap. Hon hade en fantastisk förmåga att genomskåda och sätta ord på företeelser. Tänk att hon med sin agitation mot USA:s krig i Vietnamn öppnade ögon på ett helt land och hade en avgörande roll för att vända opinionen. Hon växte ju upp i skogen och när hon var sex år var hennes bästa vän en gran. Hon har själv beskrivit det som att hon valde mellan granen och orden. Sara Lidman valde orden.

Fotnot: Efter premiären den 8 november på Norrlandsoperan visas ”Sara – med allt sitt väsen” på Folkets bio.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström