Gula radens första hus på plats

Klockan nio på onsdagsmorgonen gick flyttlasset för det första av husen i Gula raden från den över hundra år gamla adressen.

 Linda Drugge och Maj-Britt Tornéus och hunden Singi var på plats för att se husflytten.

Linda Drugge och Maj-Britt Tornéus och hunden Singi var på plats för att se husflytten.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-09 17:31

De kommande dagarna ska övriga hus i Gula raden  flyttas och 16-mannabostäderna som ligger lite längre ner på samma väg. 

Under morgonen visade termometern på några minusgrader, dis i luften men varken regn eller snö. Vägarna har sandats ordentligt längs hela flyttsträckan. 

– Vi började redan för ett år sedan och det har varit noggrann planering tillsammans med entreprenörerna. Vi var lite oroliga över att det skulle komma jättemycket snö som förra veckan vilket hade kunnat försena flytten, säger Kuokkanen.

Med en hastighet på fem kilometer i timman transporterades byggnaden genom Kiruna. Åskådare hade samlats längs vägen. Två av dessa var Linda Drugge och Maj-Britt Tornéus som stod vid svängen in mot Kurravaaravägen. 

– Det är kul att se när de flyttar vår stad. Jag gillar att lite av den gamla prägeln flyttar med. Det känns som gamla bekanta, säger Linda Drugge. 

– Det känns jättespännande och tror att det kommer att bli riktigt fint. Jag är mest spänd på att se hur de ska klara av kurvan, det är därför jag står här, säger Maj-Britt Tornéus. 

"Det känns riktigt bra" är Mari Kuokkanens kommentar efter att huset ställts på plats två timmar efter flyttstart.

– Det stötte inte på några problem. Det känns skönt efter all planering, projektering och möten vi har haft. Speciellt med första flytten kan det ta längre tid. Man vill dubbelkolla alla träd, stolpar och refuger. Övriga flyttar kommer att gå snabbare, säger Kuokkanen. 

Denna gång flyttades huset inte med trailer som tidigare utan med två självgående specialtrailrar av företaget Mammoet.  

– Det här går lugnare, smidigare och minskar risken för häftiga rörelser och är skonsammare för själva huset, säger  Roy Högberg, försäljningsansvarig i Sverige på Mammoet. 

Framför det stora ekipaget promenerade trailerns chaufför istället med en bärbar kontrollenhet längs hela sträckan. 

– Det är inte så vanligt att man kör med självgående trailrar på vägar, annars används de mest på industriområden eller fabriker, säger Roy Högberg. 

Projektet är unikt för bolaget just eftersom det hör till stadsomvandlingen.   

– Det är inte så många ställen i världen där man flyttar delar av en stad. Vad som är speciellt är framförallt allt planeringen. Det man ser idag är slutresultatet men det krävs flera månader av förberedelser. Man ska titta på vägar, tillstånd och vad husen klarar av, säger Roy Högberg. 

Mari Kuokkanen, projektledare på LKAB, säger att det har varit en lång planering inför flytten.
Mari Kuokkanen, projektledare på LKAB, säger att det har varit en lång planering inför flytten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!