Ändring i minerallagen

Den 1 augusti träder en ändring i minerallagen i kraft. Det blir inte längre möjligt att prospektera marker i syfte att hitta uran. I praktiken innebär detta att det inte blir möjligt att utvinna grundämnet i Sverige.

Uran.

Uran.

Foto:

Gruvnäringen2018-07-27 09:49

Redan idag finns det ett kommunalt veto som kommuner har kunnat använda om någon aktör velat bryta uranmalm i deras område. Chansen att få tillståndet har varit ytterst liten och det finns idag ingen urangruva i Sverige.

– Den här ändringen kommer därför inte leda till någon faktiskt förändring, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten.

Anledningen till att uran tas bort som koncessionsmineral i minerallagen är att regeringen beslutat om att det inte ska vara någon idé att ens försöka starta en urangruva i Sverige.

– Det är en skärpning från regeringens sida, säger bergmästaren.

Lagändringen innebär att Bergsstaten, som är ett särskilt beslutsorgan som hanterar gruvfrågor, inte kommer kunna ge tillstånd att varken undersöka eller bearbeta områden för att hitta uranfyndigheter. Ansökningar om dessa koncessioner som kommer till Bergsstaten efter den 31 augusti kommer avslås direkt.

Fakta:

Uran är ett radioaktivt grundämne som främst finns i urberget.

27 procent av Europas uran beräknas finnas i Sverige och det utgör även 0,2 procent av urantillgångarna i världen.

I de nordligaste regionerna i Sverige finns de äldsta fyndigheterna som är upp emot 1,9 miljarder år gamla.

Dessa riktigt gamla urantillgångar innehåller högst halt av grundämnet, men storleken är begränsad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!