S-toppar kritiserar regeringen – Vill ha svar

S-topparna i Jokkmokk, Älvsbyn och Pajala kritiserar regeringen för utdragna processer av tre gruvsatsningar i Norrbotten.

"Vi har vĂ€ntat i flera Ă„r", sĂ€ger Tomas Egmark (S)-kommunalrĂ„d i Älvsbyn om processerna kring gruvsatsningar i Norrbotten.

"Vi har vĂ€ntat i flera Ă„r", sĂ€ger Tomas Egmark (S)-kommunalrĂ„d i Älvsbyn om processerna kring gruvsatsningar i Norrbotten.

Foto: PÀr BÀckström

GruvnÀring2019-10-03 18:19

I ett öppet brev  adresserat till regeringen kritiserar tre socialdemokratiska kommunalrĂ„d obeslutsamheten kring de föreslagna gruvorna i Kallak och Laver.  Det handlar om Pajalas Ulrica Hammarström (S), Jokkmokks Robert Bernhardsson (S) och Älvsbyns Tomas Egmark (S).

– Vi Ă€r kritiska till att de inte kommit fram till nĂ„got trots att vi vĂ€ntat i flera Ă„r. Vi vill bara att de sĂ€tter ner foten sĂ„ att vi vet om vi ska utvecklas eller avvecklas, sĂ€ger Tomas Egmark (S), kommunalrĂ„d Älvsbyn.

I flera Ă„rs tid har Boliden vĂ€ntat pĂ„ att fĂ„ börja bryta koppar i Laver utanför Älvsbyn. GĂ€llande Kallak, vĂ€ster om Jokkmokk, har Beowulf mining vĂ€ntat i tvĂ„ Ă„rs tid pĂ„ svar i sin ansökan om en jĂ€rnmalmsgruva. Kritik riktas Ă€ven mot NaturvĂ„rdsverket som genom domstol försöker stoppa den pĂ„gĂ„ende jĂ€rnmalmsproduktionen i Kaunisvaara. 

Jokkmokks kommunalrÄd Robert Bernhardsson (S), tycker det Àr orimligt med denna vÀntan pÄ svar.

– Det Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rt att det Ă€r sĂ„ tyst frĂ„n regeringen. Det Ă€r orimligt att utlĂ€ndska företag som vill investera i Sverige ska drabbas av lĂ„nga vĂ€ntetider, sĂ€ger han.

KommunalrÄden skriver i brevet att de kÀnner en maktlöshet och att den S-ledda regeringen inte tar jobbfrÄgan för smÄ avfolkande kommuner pÄ allvar.

– Vi vet inte vem som bromsar i regeringen, det kan vara andra partier, vi Ă€r bara bekymrade att det stĂ„r still. Även om det Ă€r partivĂ€nner sĂ„ kan jag vara kritisk utan att det blir rosornas krig, sĂ€ger Tomas Egmark (S).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!