– Vi ser det ökade antalet händelser som något förväntat. Att hantera detta är en av de stora utmaningarna vi har med att gå djupare i gruvorna, säger Anders Lindberg, Informationschef LKAB.
Under flera år har antalet seismiska händelser i Malmfälten, som en följd av gruvdriften, ökat från år till år. Gruvbolagets egen statistik visar att under 2015 registrerades 89 stycken seismiska händelser i LKAB:s gruvor. Och 2016 kan mycket väl bli ett rekordår. Hittills har gruvbolaget rapporterat om 69 stycken seismiska händelser på sin hemsida som ägt rum i Malmberget och Kiruna sedan januari.
– De naturliga bergspänningar som finns i berggrunden blir större när man går djupare och när man bryter storskaligt som vi gör förändrar man de spänningarna. Det här händer alla storskaliga gruvor som går mot djupet som vi gör, säger Anders Lindberg.
– Men vi beklagar såklart att folk upplever sig mer störda, fortsätter han.
Hur arbetar bolaget med att möta det här allt mer aktiva berget?
– På många olika sätt. Dels genom hur vi planerar brytningen. Redan idag sker det tusentals mindre seismiska händelser varje dygn som vi kan mäta med våra system. Ibland byggs det upp och det blir en större seismisk händelse, och det är dem vi vill minimera. Eftersom det är unika förutsättningar för varje gruva finns det inget facit på det. Utan vi forskar på detta och försöker lära oss mer om vad vi kan göra.
– Vi jobbar också med olika former av teknikutveckling. Ett av de försöken som vi gör är att spräcka berggrunden i förväg innan man kommer dit och ska bryta malmen. Vi vill få spänningarna som finns i berggrunden att gå ut innan vi kommer dit. Där har vi ett forskningsprojekt som pågår nu.
Det var kring åren 2008 till 2009 som bolaget började se mer rörelse i bergen på båda orterna. I februari 2008 inträffade en tragisk dödsolycka när en arbetare begravdes under rasmassor och under åren som följde inträffade flera ras i gruvan.
– De senaste åren har vi utvecklat bergförstärkningen. Tidigare hade vi en bergförstärkning som var mer statisk. Idag är bergförstärkning väldigt mycket bättre på att fånga upp rörelser och antalet tillbud där de lossnar sten blir färre, trots att antalet seismiska händelser blir fler.
Gruvarbetare från Kirunagruvan som jag har varit i kontakt med upplever att seismisk aktivitet till stor del tidigare varit koncentrerad till vissa kända områden i gruvan. Men att de nu upplever att större delar av gruvan nu drabbas av detta. Delar LKAB den här uppfattningen?
– Det är fortfarande så att de flesta händelserna äger rum runt de tidigare kända problemområdena som händelserna har blivit fler. Men det är också så att antalet händelser rent generellt i gruvan ökar när vi går djupare.
Har de åtgärder man genomfört för att möta den ökande aktiviteten fungerat?
– Till viss del. Men det här är inget som resulterar förändringar över en natt. Det är ett långsiktigt arbete som fortgår hela tiden, säger Anders Lindberg.