Läs mer: Så har länsstyrelsen uttalat sig
Abecede AB är bolaget som har lagt bud på gruvan i Kaunisvaara. Man är dock inte överens med konkursförvaltaren ännu, förklarar Mats Leifland. Först måste man få besked om miljötillståndet.
– Vi ser att vi har goda möjligheter till att komma överens om köpet. Men allt detta bygger på att vi har ett samförstånd i vissa miljöfrågor med länsstyrelsen, säger Leifland.
Abecede har haft möte med länsstyrelsen. Nu har man dessutom skickat in ett brev där man kräver svar på frågor om miljötillståndet. Nästa vecka vill man ha besked om det går att driva gruvan med det gamla miljötillståndet under första året, samtidigt som man påbörjar ansökan om ett nytt miljötillstånd.
– Det finns ett befintligt tillstånd som konkursförvaltaren har. Om vi tar över verksamheten får vi med oss det miljötillståndet. Men under det miljötillståndet finns det idag ett antal åtaganden som ligger på konkursförvaltaren, att utföra en del åtgärdanden, säger Mats Leifland och fortsätter:
– Vi är beredda att ta över de åtagandena, men vi måste vara klara över att vi har en gemensam syn på vilka åtgärder som behöver göras fram till dess att vi har sökt ett nytt miljötillstånd som vi ska leva med under en lång tid. Annars är risken att miljöenheten kommer med ett antal mycket mer strikta tolkningar av de här reglerna och då finns inte möjligheten för vare sig investerarna eller de som är tänkta som finansiärer med att låna ut kapital, eller leverantörer och den nya organisationen i verksamheten. Då är det en osäkerhet kring hela uppstarten.
Så hela gruvsatsningen hänger först och främst på att man får positivt gensvar från länsstyrelsen. Sedan återstår investeringsfrågor.
– Utan att vi har samförstånd hur vi hanterar miljöfrågan är vi inte beredda att satsa. Risken är för stor för finansiärer i sådana fall.
Malmpriserna har gått ner kraftigt under våren. Från att ligga på nivåer kring 90 dollar per ton är priset nu nere på 60 dollar.
– Vi lever i den världen. Det kommer vi att få leva med i en lång tid framöver. För oss gäller det att hitta en lösning så att om priset ligger för långt ner ska det gå att göra en paus i produktionen utan att bolaget går i konkurs och sedan ska det gå att starta upp igen när det är bättre priser igen. Det är de tankarna som finns, eftersom det här ska vara en långsiktig lösning som är bra för alla parter. Det är också en viktig del i miljöbalken – de har krav på social och ekonomisk hållbarhet som är en bärande tanke i detta.
Om allt annat löser sig. Kan ni starta produktion på den här prisnivån?
– Vi har inte så stor kapitalkostnad jämfört med de åtta och en halv miljarderna som är investerade. Vi har bättre ekonomiska förutsättningar och har en mindre organisation, så förutsättningarna finns på plats. Sen vill vi inte kommentera var vår break-even går.
Ni ville ha besked från länsstyrelsen inom 14 dagar?
– Ska man komma i gång med produktionen behöver man göra en hel del åtgärder under barmarkssäsongen. Där gör vi bedömningen att det måste fattas ett beslut innan sommaren. Det gör att vi måste ha kunskap i hur länsstyrelsen ser på detta. Det är den punkten i dagsläget som vi har störst osäkerhet i. Kan vi minimera den osäkerheten kanske det finns en möjlighet att få igång detta. Och då pratar vi ändå om 300 jobb i Norrbotten.