Nya gruvan fråga för regeringen

Bolidens planerade Älvsbygruva, som fått avslag av Bergsstaten, verkar bli ett fall för regeringen.

Gruvplanerna för Laver kan bli ett fall för regeringen.

Gruvplanerna för Laver kan bli ett fall för regeringen.

Foto: Illustration: Björn Karlsson

Gruva2016-12-16 15:40

Boliden behöver många tillstånd för att få öppna en gruva i Laver, några mil från Älvsbyn. Projektet berör natur och vattendrag, exempelvis Piteälven.

Ett steg på vägen mot en gruva är bearbetningskoncession, rätten till fyndigheten.

Det är ett tillstånd Bergsstaten beslutar om och Boliden fick nyligen avslag. Motiveringen är att planerna för Laver berör Natura­ 2000-område och området kan ta skada, menar Bergsstaten.

För att ha möjlighet att få bearbetningskoncession måste bolaget först genomföra ­ett omfattande arbete som visar att gruvan kan fungera ihop med Natura 2000-­området. Och det särskilda tillståndet kan sökas hos länsstyrelsen.

Den processen vill inte Boliden gå igenom.

Varför ska vi redan i det här skedet genomföra arbete som ändå ska göras när vi söker miljötillstånd?, undrar bolaget.

Men det finns en sak till som spökar.

För en tid sedan, och beroende på en prejudicerande dom, gäller att bolagen redan i ansökan om bearbetningskoncession ska beskriva hur mark och omgivning påverkas. Tidigare gällde prövningen i princip bara gruvhålet.

Gruvbranschen ogillar nyordningen. Branschorganisationen Swemin menar att bolagen numera ska satsa enorma resurser i tidigt skede trots att det då är högst osäkert om det blir några gruvor. Dessutom tar de många processtegen lång tid att genomföra.

Boliden pekar dessutom på att bolagen kan förlora prospekteringstillstånd, vilka gäller kort tid, om beslutsprocesser drar ut på tiden.

Bolaget kan komma att överklaga avslaget för Laver till regeringen.

– Vi håller på att utvärdera det här, vi överväger starkt att överklaga och har väl två veckor på oss, säger Mikael Staffas, chef för Boliden Gruvor.

Regeringen får numera rader av gruvärenden på sitt bord. Beowulfs ansökan om bearbetningskoncession för den planerade Kallak-gruvan, Jokkmokks kommun, gick dit men skickades tillbaka till Bergmästaren. Där ligger den.

Beowulf har kompletterat ansökan och länsstyrelsen ska återigen yttra sig innan Bergsstaten bestämmer sig.

– Vi hoppas kunna fatta beslut om Kallak under 2017, säger bergmästaren Åsa Persson.

Det finns fler ärenden som tar lång tid att hantera och trenden är att etableringen av nya gruvor i allt högre grad förs till regeringen, för avgörande.

Det var mer raka spåret tidigare. Gruvor ses som ett riksintresse men kolliderar med rennäring och naturvårdsintressen. På senare år har opinionen som talar för naturvård och rennäring varit stark. Ovanpå det har samerna rent allmänt en skarpare röst i samhället idag än vad som varit fallet.

Flera steg

När en gruva ska öppnas krävs många tillstånd. De hanteras stegvis.

Ett av tillstånden som behövs är bearbetningskoncession. Sådan beviljas av Bergsstaten. Beslutet kan överklagas och hamna hos regeringen.

I senare skede genomförs en miljöprövning, en väldigt omfattande process som gäller allt från dammar till villkoren för anläggningen på platsen. Mark- och miljödomstolen beslutar.

Lagar som berörs är minerallagen och miljöbalken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!