Det beslut som nu kommit från Mark- och miljödomstolen betyder att den större gruvdrift som planerades inte alls är aktuell. Det blir ingen Sahavaaragruva och ingen utbyggnad av sandmagasin med flera delar i satsningen.
Det har lagts ner mycket arbete på ansökningen för att få öppna gruva två. Om någon vill driva den blir det till att börja om med ansökningsarbetet, gör Ingemar Celander, före detta rådman, klart. En andra gruva var samtidigt grogrund för att brytningen i Kaunisvaara skulle kunna vara lönsam, vid rätt prisbild.
Ingemar Celander är den som i dagarna fattat beslutet i Mark- och miljödomstolen där innebörden att Sahavaara-planerna läggs på hyllan.
Konkursförvaltaren Hans Andersson gjorde i sin ansökan klart att de medel som finns inte ska gå till Sahavaara, utan till efterbehandling.
Bakgrunden är att Finsk-svenska gränsälvskommissionen gav Northland tillstånd till att öppna en första gruva, Tapuli.
Det tillståndet finns kvar men konkursboet vände sig alltså till Mark- och miljödomstolen för att avbryta fortsättningen.
Privatpersonen Lennart Forsberg, som pekat på att Northland orsakat damm längs färdvägen på Malmbanan, ville inte att ansökan om att få klippa av gruvsatsningen skulle beviljas. Det tar udden ur miljöärendet. Domstolen kan inte bortse från miljöbrott, resonerade han.
Mona Kumpula hade en liknande inställning, fast i ett annat ärende. Kumpula vill att domstolen fastställer att Northland olovligen byggt ett sandmagasin.
Mark- och miljödomstolen menar däremot att det Kumpula och Forsberg säger inte hindrar att Sahavaara-projektet avskrivs.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.
Läs mer: Känd skoterförare avled.
Läs mer: Se när hockeyspelaren får frispel på hästryggen.
Merläsning
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea