Det handlar om bolag som vill ha bearbetningskoncession, rätten att utvinna mineral och använda mark för en gruva. Bearbetningskoncession beviljas eller avslås av Bergsstaten. Den hanterar ansökningarna för Laver (Älvsbyn) samt ett par ansökningar från LKAB för de befintliga gruvorna i Malmberget och Kiruna.
Vissa projekt, Viscaria (Kiruna), Kallak (Jokkmokk) och Eva-fyndigheten nära Glommersträsk (Arvidsjaur) har förts till regeringen.
Såväl Bergsstaten som regeringen påpekar nu för bolagen att ett nytt synsätt gäller.
– Bolagen ska kunna beskriva markanvändningen för hela gruvindustriområdet. Alltså mer än tidigare. De måste bekosta utredningar och analyser i tidigare skede för att kunna precisera var alla delar av anläggningen, anrikningsverk med flera delar, ska placeras, säger Åsa Persson, chef vid Bergsstaten. Det betyder inte ett merarbete totalt sett, menar hon. Jobbet ska ju ändå göras, fast nu i tidigt skede av den fleråriga tillståndsprocessen.
Det är en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som orsakar det. Den säger att man ska ta ett helhetsgrepp över markens användning. Inte bara titta på gruvhålet. Domen gäller en bearbetningskoncession i södra delen av landet men får effekter i stort.
– Domen slår fast att det är det här som gäller, säger David Berggård, miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen. Där har man redan innan domen jobbat efter det här helhetsbegreppet, påpekar han.
Ett exempel på vad han menar är fallet Kallak. När Bergsstaten skulle ta ställning till markanvändningen där så avrådde länsstyrelsen.
– Frågan sådana här gånger är vilken som är bästa användningen av marken. Man pratar inte miljö utan bedömer en gruvverksamhets påverkan på just användningen av mark och vatten. Då kan du inte bara titta på gruvhålet. En ändamålsenlig gruvverksamhet ska kunna bedrivas och man tittar på vad det innebär för de andra intressen som finns där, beskriver David Berggård.
Men i fallet Kallak ville regeringen att länsstyrelsen skulle tänka en gång till. Regeringen ville att bedömningen skulle snävas av, och då sade länsstyrelsen ja till bearbetningskoncession åt Jokkmokk Iron Mining (Beowulf).
– Länsstyrelsen har enbart svarat på vad regeringen efterfrågade, en bedömning av i princip gruvhålet, säger David Berggård.
Den första bedömningen var i enlighet med vad högsta förvaltningsdomstolen menar ska bedömas, påpekar han.
Åsa Persson menar att det kommer att visa sig om länsstyrelsen första yttrande var relevant utifrån vad som gäller nu, eller om det var otillräckligt eller till och med alltför omfattande.