Det vitvibrerande ljuset, hedar av blåeld och lavtäckta stenmurar, raukar skulpterade av tidens gång och evighetslånga strand- och klapperstensbukter. Fårö har välsignats med en säregen naturprakt som starkast avnjuts då ön andas ut före eller efter en stimmig sommarsäsong.
Börja färden med ett svalkande dopp på långgrunda Sudersand. Här finns camping och stugor att hyra, året om. Söderut ligger vikar, fiskelägen och restaurangpärlor som Friggars krog. Fisksoppan till lunch smakar bättre än i Provence, riklig med räkor, saffran och vitlöksbröd. Här sitter vi på en av Sveriges vackraste platser, omgivna av hedar och stenmurar, med rogivande utsikt över en liten bukt.
- Vår ambition är att du skall få en fulländad matupplevelse och ett minnesvärt besök, säger servitrisen Olivia Lundblad.
Sommarland
Kneippbyns Sommarland strax söder om Visby är "superkul" intygar 3-åriga dottern. Detta bekräftas också av äldre barn i såväl hoppslottet, på gocartbanan, i den lilla berg- och dalbanan, men - framförallt - i Villa Villekullas Pippiteater. Varje dag klockan 15 under högsäsongen uppträder hon, halvhysteriska Prussiluskan och de tafatta poliserna Kling och Klang. Stämningen är elektrisk bland barnen som knappt tror sina ögon när de får se Pippi "på riktigt".
Många väljer att bo här i Kneippbyn i stuga, vandrarhem eller i husvagn.
- Vi sover i tält, det är ett billigt alternativ. En vecka kostade 2.700 kronor inklusive båtresan till hit, berättar familjen Lindblom från Bollnäs glatt.
Lilla Bjers Gårdsbutik ligger strax söder om Kneippbyn, i Västerhejde. Gården är Krav-certifierad sedan 2001 och har en av landets största odlingar av ekologisk vit sparris. Vi får smaka jordgubbar och inser att ekologiskt inte bara är en vinst för hälsan, utan även för smaken.
- Butiken håller vi öppen större delen av året. Vi säljer ekologiska tomater, vitlök, kronärtskockor, chilipeppar och annat gott. Våra höns lever på grönsaksspill från odlingen, berättar Margareta Hoas som driver gården med maken Göran och barnen.
Lojsta slott norr om Hemse bjuder på traditionellt firande varje midsommarafton. Något slott finns inte längre kvar, men väl en stor gräsyta med träscen vid en sjö på Gotlands högsta plats, 83 meter höga Lojsta hed. Visby folkdansgille är här och anför stämningen under klarblå himmel.
Runt stången dansas Små grodorna och många fikar i det gröna.
Trevlige gotlandsforskaren Anders R Johansson plirar med ögonen i solen och visar stolt sin avhandling Arbetarrörelse på en ö, som han fick Meidnerpriset för 2006.
- Köp min tidskrift Haimdagar med historien om en sjöfarare på 1600-talet som var mer vild än kapten Haddock!, uppmanar han.
Lau kyrka
Någon mil österut uppenbarar sig Gotlands största landsortskyrka, Lau. Det romanska långhuset i rundbågestil från 1200-talet byggdes av cisterciensermunkar för passerande pilgrimer i Sankt Olofskulten. Och dopfunten, i grå kalksten, skulpterades av stenmästaren Sighraf. Musikstycken har specialkomponerats för kyrkan som är känd för sin långa efterklang. Den rena interiören och kontemplativa tystnaden känns speciell. Som så mycket annat på det älskade och magiska Gotland.