Guldkorn på Gotland

Fårös silverglansiga soldis och vitpudrade stränder, midsommardans i Lojsta och kontemplation i Lau. Gotland är magiskt!

KARGT LANDSKAP. Raukar på Fårö.

KARGT LANDSKAP. Raukar på Fårö.

Foto: Linda Gren

Gotland2011-05-06 06:00

Det vitvibrerande ljuset, hedar av blåeld och lavtäckta stenmurar, raukar skulpterade av tidens gång och evighetslånga strand- och klapperstensbukter. Fårö har välsignats med en säregen naturprakt som starkast avnjuts då ön andas ut före eller efter en stimmig sommarsäsong.

Börja färden med ett svalkande dopp på långgrunda Sudersand. Här finns camping och stugor att hyra, året om. Söderut ligger vikar, fiskelägen och restaurangpärlor som Friggars krog. Fisksoppan till lunch smakar bättre än i Provence, riklig med räkor, saffran och vitlöksbröd. Här sitter vi på en av Sveriges vackraste platser, omgivna av hedar och stenmurar, med rogivande utsikt över en liten bukt.

- Vår ambition är att du skall få en fulländad matupplevelse och ett minnesvärt besök, säger servitrisen Olivia Lundblad.

Sommarland
Kneippbyns Sommarland strax söder om Visby är "superkul" intygar 3-åriga dottern. Detta bekräftas också av äldre barn i såväl hoppslottet, på gocartbanan, i den lilla berg- och dalbanan, men - framförallt - i Villa Villekullas Pippiteater. Varje dag klockan 15 under högsäsongen uppträder hon, halvhysteriska Prussiluskan och de tafatta poliserna Kling och Klang. Stämningen är elektrisk bland barnen som knappt tror sina ögon när de får se Pippi "på riktigt".

Många väljer att bo här i Kneippbyn i stuga, vandrarhem eller i husvagn.

- Vi sover i tält, det är ett billigt alternativ. En vecka kostade 2.700 kronor inklusive båtresan till hit, berättar familjen Lindblom från Bollnäs glatt.

Lilla Bjers Gårdsbutik ligger strax söder om Kneippbyn, i Västerhejde. Gården är Krav-certifierad sedan 2001 och har en av landets största odlingar av ekologisk vit sparris. Vi får smaka jordgubbar och inser att ekologiskt inte bara är en vinst för hälsan, utan även för smaken.

- Butiken håller vi öppen större delen av året. Vi säljer ekologiska tomater, vitlök, kronärtskockor, chilipeppar och annat gott. Våra höns lever på grönsaksspill från odlingen, berättar Margareta Hoas som driver gården med maken Göran och barnen.

Lojsta slott norr om Hemse bjuder på traditionellt firande varje midsommarafton. Något slott finns inte längre kvar, men väl en stor gräsyta med träscen vid en sjö på Gotlands högsta plats, 83 meter höga Lojsta hed. Visby folkdansgille är här och anför stämningen under klarblå himmel.

Runt stången dansas Små grodorna och många fikar i det gröna.

Trevlige gotlandsforskaren Anders R Johansson plirar med ögonen i solen och visar stolt sin avhandling Arbetarrörelse på en ö, som han fick Meidnerpriset för 2006.

- Köp min tidskrift Haimdagar med historien om en sjöfarare på 1600-talet som var mer vild än kapten Haddock!, uppmanar han.

Lau kyrka
Någon mil österut uppenbarar sig Gotlands största landsortskyrka, Lau. Det romanska långhuset i rundbågestil från 1200-talet byggdes av cisterciensermunkar för passerande pilgrimer i Sankt Olofskulten. Och dopfunten, i grå kalksten, skulpterades av stenmästaren Sighraf. Musikstycken har specialkomponerats för kyrkan som är känd för sin långa efterklang. Den rena interiören och kontemplativa tystnaden känns speciell. Som så mycket annat på det älskade och magiska Gotland.

Gotland

Allmänt: Gotland är en av Nordens vackraste och mest populära semesterdestinationer, nio mil från fastlandet. Denna kulturbygd lever upp på sommaren med mängder av evenemang, musik och fester. Här finns en rik historia och 42.000 fornlämningar. Varje del av Gotland har särpräglad natur, från hedar och raukar till långa sandbukter och byar med fårskötsel. Ön har 58.000 fasta invånare, 80 mil kust och 2.000 soltimmar per år.

Säsong: Maj-september. Högsäsong och mest folk i juli. Juni och september är vackra månader med färre turister och lägre priser. Badvattnet kan vara svalt före augusti.

Prisexempel: Hyrcykel 3-växlad tre dagar 255 kronor. Hyra EU-moped, sju dygn, 1.800 kronor. Stuga i Visby strandby för fyra personer kostar runt 7.000 kronor/vecka i juni. Enklare 6-bäddsstuga i Lickershamn 4.000 kronor/vecka i juni.

Resa dit: Båt från Nynäshamn eller Oskarshamn till Visby. Prisexempel en vardag i juni, två vuxna med två barn mellan 3 och 12 år, som reser med personbil: 1.004 kronor enkel resa (www.destinationgotland.se).

Flyg med Gotlandsflyg till Visby finns från ett stort antal svenska flygplatser.

Information: www.gotland.info, www.friggarskrog.se,
www.kneippbyn.se,
www.lillabjersgardsbutik.se.

0498-201700 till Gotlands turistbyrå i Visby.

Fem andra höjdare på Gotland:

1. Norsta Auren - en lång strand med vit sand mellan Fårö fyr och Skär.

2. Raukarna - vid Langhammars på norra Fårö. Landskapet står orört sedan 1600-talet och 15 fiskebodar finns kvar vid Helgumannens fiskeläge. Vid öns största raukområde Digerhuvud hittar man många raukar. I Lauters finns kalkpatrongårdar och fornåkrar kvar.

3. Åsa Stenkyrka - på sin gård tillverkar och säljer Åsa Thunholm Håkansson stickade plagg inspirerade av 1960-talsmönster i färger som vinrött och olivgrönt. www.thunholm.se.

4. Ljugarn - kilometerlång sandstrand, Vitvärs fiskeläge med semesterby, raukfältet Folhammar och restaurang Bruna dörren i lilla, lugna Ljugarn.

5. Katthammarsvik - njut rökt flundra, inlagd sill eller färsk kokt lax på Pirkrogen vid fiskeläget.

Gotlandsexpertens tre favoriter:

Jonas Henningssons har skrivit boken Gotland - upplevelser och utflykter, (Ica Bokförlag) med stämningsfulla bilder av Linda Gren. Här tre av hans favoriter:

1. "Lilla Närsholmen nära Lau på sydostkusten är en av Gotlands vackraste platser. Kom sent på eftermiddagen, då har du fält med blåeld den polkagrisrandiga fyren och det stora blå havet för dig själv."

2. "Av öns många vackra vägar längs havet är den runt Sysneudd speciell. Starta vid Sysne fiskeläge där fiskebodarna balanserar på stenhällar och havet glittrar nedanför. Naturen på udden är kargt storslagen."

3. "Stränderna på ostkusten är mindre besökta än de på västkusten och på Fårö, men minst lika fina. Grynge, St:Olofsholm, Kyllaj, Lausviken och Herte är favoriter vi återvänder till med halvtomma strandremsor även under högsäsong."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om