Rekordstort åtal av artskyddsbrott

Brotten har tagit polisen fyra år att utreda. Nu har åklagaren väckt ett rekordstort åtal för artskyddsbrott. En man står åtalad för strax under 200 grova artskyddsbrott samt ett smugglingsbrott.

Under en husrannsakan i den misstänktes bostad hittades den här kungsfågeln som kan spåras till Norge.

Under en husrannsakan i den misstänktes bostad hittades den här kungsfågeln som kan spåras till Norge.

Foto: Polisen

Göteborgs kommun2020-02-07 11:39

Den åtalade mannen i 50-årsåldern bor på en mindre ort norr om Göteborg. Kriminalinspektör Anna Bergquist, artskydds- och kulturarvsgruppen på polisens utredningssektion på Nationella operativa avdelningen Noa, är den som polis som har levt med förundersökningen sedan 2016.

– Det är ett väldigt omfattande ärende. Det handlar om en stor mängd annonser med A-listade och B-listade arter, bland annat vargskinn, björnklor och kungsörnsfjädrar, där försäljningen skett i olika forum på nätet, säger Anna Bergquist.

Hon säger vidare att det här är en av de största utredningarna som gjorts på det här området i Sverige med tanke på omfattningen av brottslighet vad gäller försäljning av CITES-listade arter. 

CITES-konventionen är en internationell överenskommelse om handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

Under utredningen har omfattande beslag gjorts vid två olika husrannsakningar där det hittats bland annat vargskinn, klor från svartbjörn, fjädrar från rovfåglar samt indianföremål som skrudar. Under utredningen har samverkan skett med artbestämmare på Naturhistoriska riksmuseet och åldersbestämning av en del djurdelar har skett på Uppsala universitet.

–  Ärendet är viktigt för arbetet med artskyddsbrott då domen kommer att ge vägledande praxis både vad gäller straff och arbetssätt.

Anna Bergquist har svårt att gissa vad den nu åtalade kan tänkas få för påföljd – om han döms.

– Spannet ligger mellan fängelse i sex månader upp till fyra år.

På frågan om mannen har handlat med djur från Norrbotten kan Anna Bergquist inte med säkerhet svara.

– Det kan vara så, det handlar ju många fjädrar från olika fåglar.

Att utredningen tagit så lång tid beror delvis på att brottsligheten fortsatte trots en genomförd husrannsakning och på att polisen begärde rättshjälp från USA för att få ut information från Facebook för att kunna kartlägga försäljningen.

Åtalet är inlämnat till Alingsås tingsrätt av miljöåklagaren i Östersund Christer B Jarlås.

– I förundersökningen finns ingenting som går att härleda till Norrbotten men det går ju naturligtvis inte att utesluta att mannen har handlat med saker från norra Sverige. Kungsörnen som finns på bild kommer i alla fall från Norge, säger han.  

Karta: Göteborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!