En prisad modell som fungerar

Socialförvaltningen i Luleå säger att lagstiftningen hindrar dem från att samarbeta öppnare med skolan.  Det prisade projektet Ung och trygg i Göteborg visar dock att det är möjligt.

Foto:

Göteborg2009-10-28 06:00

Verksamheten Ung och trygg bildades 2004 med förhoppningar om att förhindra att ungdomar rekryterades till gäng med kopplingar till organiserad brottslighet.

Under åren har sedan samarbetet mellan Göteborgs och Mölndals stad, skolan, polisen och åklagarmyndigheten utvecklats. Nyligen prisades modellen som riktar sig till ungdomar mellan 15 och 18 år av Brottsförebyggande rådet. Stadsjurister har tagit fram ett samtyckeformulär som föräldrarna får skriva på om de vill och därmed ger skola, polis och socialtjänst möjligheten att prata öppet om en ungdom som begått ett brott eller riskerar att begå kriminella handlingar. - Det ger en ökad förståelse och gör att man tillsammans med föräldrarna kan komma fram till den bästa åtgärden för individen. De flesta föräldrar är också positiva till det här och det är väldigt få fall då föräldrar inte skriver på, säger Even Magnusson, polisens samordnare för ungdomsarbetet i Storgöteborg. Får erkänna
Sedan Göteborg började att arbeta på det sättet upplever han att medparten av ungdomarna som får tidig hjälp försvinner från riskgrupperna. Ung och trygg jobbar också hårt för att korta ner handläggningstiden för lindriga brott som rör ungdomar. Bland annat erbjuder de varannan fredag ungdomar som begått lindriga brott, bland annat snatteri, att komma till en lokal och erkänna brottet för en åklagare som i sin tur beslutar om åtalsunderlåtelse. Något som innebär att personen inte åtalas eller får någon påföljd, däremot antecknas brottet i belastningsregistret vilket kan få konsekvenser om denne begår nya brott. I snitt besöker tio ungdomar lokalen varje fredag. - Vårt mål är att inte lagföra ungdomar utan förhindra att de begår nya brott. Det tycker jag att vi har lyckats bra med då de som går dit och erkänner nästan aldrig återkommer i brottsregistret, säger Even Magnusson. Flera andra kommuner i Sverige, bland annat Norrköping, tittar nu på Göteborgsmodellen och förbereder att börja jobba på ett liknande sätt. - Det finns inte i skarpt läge ännu men vi siktar på att kunna börja att jobba på ett liknande sätt, säger Anneli Englund, socialsekreterare i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om