Obol: Schweizisk hockey på frammarsch

Att välklädda, värlbärgade sponsorer får hålla till godo med en finare bajamaja utanför hallen är en paradox i kanske Eruopas rikaste land.
Och mitt emot den gamla och slitna hockeyarenan ligger Rolex flodiga huvudkontor.
- Vi har inte samma infrastruktur som i Sverige. Vi har bara två arenor som håller riktigt bra klass. Men det blir bra tryck, säger klubbdirektören Anders Olson ett par timmar innan nedsläpp mot Bern.
Läs också: Johanssons "egen" klubb

GENÈVE2007-03-14 06:00
Dånet från ena kortsidan i den k-märkta Les Vernets slår emot trumhinnorna så det nästan gör ont. Det är en riktig adrenalinkick som gör att huden knottrar sig.
Supporterklubbarna Hells Eagles, Irreductibles Grenat med flera gör allt för lilla Geneve-Servette ska vinna mot mäktiga och starka Bern.
Den gamla arenan av betong och plåt gör att supportrarnas jobb räntar bra.
- Om fyra-fem år har vi förhoppningsvis har vi en ny arena. Antingen att vi får renovera den här eller så bygga en helt ny. Det sista vore att föredra, säger Anders Olson vars klubb gör sin femte säsong i den högsta ligan, NLA.

Mysig - men sliten
Arenan är, trots att den är gammal och sliten, mysig. Där det säljs mat av olika slag kan man också beställa alkoholhaliga drycker - allt ifrån snapps, öl till fina viner.
Att ta med sig bärsen ner till läktarplats är fullt legitimt. Det är trångt, men mysigt. Arrangemanget är proffsigt och varje match har ett speciellt tema. Exempelvis skänker man mjukisdjur till ett barnsjukhus och då tar alla åskådare som vill med sig en nalle eller något annat djur för att kasta in på isen efter hemmalagets första mål.
- Det har blivit mycket uppskattat. Då sitter det många direktörer med en nalle i knät redo att kasta in den. Sedan samlar vi ihop alla mjukisdjur och kör dem till sjukhuset, berättar den forna Frölunda-spelaren Anders Olson.
De som arbetar för klubben, både kvinnor och män, är stiligt klädd i klubbkostymer. Klubblagshockeyn i Schweiz är på stark frammarsch både sportsligt, ekonomiskt och publikt.
- Det är främst NHL-lockouten för ett par år sedan som inneburit ett lyft för hockeyn i Schweiz, säger Anders Olsson vars klubb omsätter cirka 48 miljoner kronor och som under grundserien hade 5.400 i publiksnitt.
I just denna match är det för första gången på 30 år utsålt - 6.700 åskådare.
- Att en kille som Joe Thornton (NHL-stjärna) kommer tillbaka till Davos för att vara med på deras försäsong säger väl en hel del om hockeyn här. Jag är övertygad om att de bättre lagen i vår liga skulle ge de bättre lagen i elitserien en match. Men vi har inte samma bredd ännu, säger Anders Olson som genom hans arbete för Tetra Pak hamnade i Genéve.
En väl betald spelare i Schweiz har cirka 400.000 schweizerfranc och knappt något i skatt, vilket blir nästan 2,4 miljoner kronor i fickan.

Hockeykunnande finns
Då pratar vi exempelvis om Berns Christian Berglund som i denna match gör lagets två mål och ser till att man vinner med 2-1 .
Bern omsätter lite drygt 120 miljoner kronor och har i slutspelet publiksiffror uppemot 17.000 åskådare.
En mindre namnkunnig spelare, en arbetshäst i tredjekedjan som Olson uttrycker det, drar in cirka 150.000 franc. Multiplicera det med sex och ni har lönen i svenska kronor.
Själva hockeyn är intensiv, böljande och inte så taktiskt styrd som i Sverige. Underhållninsgvärdet är stort. Hockeykunnandet på läktaren då?
- Nog finns det mycket kunnande här i Schweiz och vi har precis som i Sverige en kärna av riktigt kunniga supportrar. Men i Sverige är nog gemene man kunnigare, säger Anders Olson.
För sjätte året i rad har SC Bern det högsta publiksnittet i ishockey i Europa under säsongen 2006/2007. Snittet lyder på 15.815 åskådare och är uträknat efter grundseriens 44 matcher i Nationalliga A.
Det är en liten minskning från i fjol då Christian Berglunds Bern snittade 15.994 åskådare i Bern Arena.
Kölner Hai från Tyskland är tvåa med 12.711 åskådare i Köln Arena och trea Adler Mannheim på 12.688 i SAP Arena. Bästa svenska lag är Frölunda på en fjärde plats (11.469) och tia Färjestad (7.529).
Fotnot; Servette är en stadsel i Geneve.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!