Individuell ledighet för religiösa högtider

Trots att svenskarna i dag är långt borta från husförhör, obligatorisk närvaro på gudstjänster och en statskyrka man föds in i så är det ändå vårt kristna arv som styr när vi arbetar och när vi är lediga. Men arbetsgivarorgan-isationen Almega vill ändra på det och göra individuella lösningar; muslimerna jobbar på påsken och de kristna sköter ruljansen under Ramadan.

Gävle, Insikt2007-04-17 06:00
Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare pågår om att göra helgdagarna mer individuella och förändringar har redan genomförts. I fjol försvann ju annandag pingst som helgdag medan vi fick en ny röd dag i stället i och med att 6 juni blev nationaldag. <BR>Hans Lundqvist driver ett städföretag i Gävle och är medlem i Almega men han ser inte något problem med dagens regler. På hans företag Gästriklands Städ och service AB arbetar tolv anställda från nio länder; muslimer, katoliker, protestanter och buddister. <BR>- Religionen sitter ju mellan öronen, säger Hans Lundqvist, den sitter ju inte utanpå eller beror på vilket land du kommer ifrån. Religion är något individuellt som jag aldrig lägger mig i. Men jag har respekt för att människor tror och för att de tror olika. <BR>Hans Lundqvist berömmer sin internationella personal för deras lojalitet och att de aldrig är sjuka. På hela år 2006 hade personalen tillsammans bara tre frånvarodagar. Varifrån de anställda kommer och om de är med i facket eller inte bryr sig Hans Lundqvist inte om, det hör liksom religionen till privatlivet. Det finns bara en umgängesregel som alla i företaget måste följa och det är att bara svenska får pratas vid lunchbordet. <BR>- Det är bra för då håller alla svenskan igång, säger Hans Lundqvist. Men framför allt kan ingen tala illa om någon annan på ett språk inte alla förstår. <BR>Hans Lundqvist kan visst tänka sig att anpassa ledigheterna på helgdagar om någon i personalen skulle vilja det, men att släppa de traditionella helgdagarna tror han inte på. <BR>- Nej, vi har ju kunden i centrum, säger Hans Lundqvist, det är kundens behov som avgör. Vi har mycket kontorsstädningar och där jobbar man ju måndag till fredag så då ska vi göra det också. <BR>Själv jobbar han när det finns jobb att göra oavsett om det står långfredagen eller pingstdagen i almanackan. Chanita Phoonsap från Thailand, Belkisa Cejvan från Bosnien och Jeromey Doolan från Sri Lanka har alla jobbat mellan sex och sju år på Gästriklands Städ och service. <BR>De trivs bra med varandra och jobbet och Chanita och Belkisa har inga problem med att de måste jobba på buddistiska och muslimska helger. Jeromey är katolik så hans tro stämmer med almanackan. <BR>- Jag bor i Sverige och respekterar svensk tradition, säger Belkisa Cejvan. Jag firar jul men jag firar också Ramadan även om jag inte fastar för då orkar man inte med ett kroppsarbete som vårt. <BR>Chanita Phoonsap besöker de buddistiska templen i Stockholm, Fredrika, Göteborg eller Borlänge när tillfälle ges men hon har inget behov av att vara ledig på till exempel det buddistiska nyåret som i år infaller i mitten av april. Jeromey Doolan kommer ursprungligen från Sri Lanka. Här i Sverige firar han de kristna helgdagarna enligt almanackan, men besöker sällan den katolska kyrkan i Gävle. <BR>- Nej, jag går sällan i kyrkan, men ber det gör jag hemma, varje dag, säger Jeromey.
Fakta Religiösa dagar i april
Enligt kristen katolsk och protestantisk tradition bland annat:
1 april, Palmsöndagen, Jesus rider in i Jerusalem för att fira den judiska påsken.
5 april, skärtorsdagen, ej röd dag, Jesus instiftar nattvarden.
6 april, Långfredagen, Jesus dör på korset.
7 april, Påskafton, ej röd dag, firas traditionellt med ägg, vid midnatt hålls påskmässa.
8 april, Påskdagen, Jesus uppstår.
9 april, Annandag påsk, lärjungarna möter den uppståndne Jesus.

Enligt kristen ortodox tradition firas påsken i stället den 9, 13, 14, 15 och 16 april.

Enligt judisk tradition:
3 april, Pesach, påsk, firas till minnet av judarnas befrielse från slaveriet i Egypten.
16 april, Yom Hashoa, firas till minne av de judar som dödades under andra världskriget.
23 april, Yom Haatsmaut, staten Israels självständighetsdag.

Enligt hinduisk tradition:
13 april, Vaisakhi, nyår.

Enligt sikhisk tradition:
14 april, Vesaki, till minne av Guru Gobind Singh som formade den sikhiska församlingen, en vanlig dopdag för sikher.

Enligt muslimsk tradition:
20 april, Moulud Un-Nabi, profetens födelsedag.

Enligt buddistisk tradition i Thailand:
13-15 april, Song Kran, det thailändska nyåret, firas bland annat med att man stänker vatten på statyer av Buddha och på varandra för att symbolisera en rening inför det nya året.



I dag finns tre ickereligiösa helgdagar i den svenska almanackan:
Nyårsdagen
Nationaldagen
1 maj
De kristna helgdagarna förutom alla söndagar är:
Trettondagen
Långfredagen
Påskdagen
Annandag påsk
Kristi himmelsfärds dag
Pingstdagen
Midsommardagen
Alla Helgons dag
Juldagen
Annandag jul

Källor: Multireligiösa almanackan 2007/Sensus, Veckokalender 2007/Almanacksförlaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om