Han lämnade Norrbotten för gårdsliv på Gotland

Göran Häggbom är Luleåbon som lämnade Bergnäset för ett liv på den gotländska landsbygden. Hemma på gården Rindarve i Atlingbo socken gör han sin egen honung och där finns jakten runt knuten.

VINTERVITT VISBY. Under fina vinterdagar brukar barnen i Visby åka pulka vid backen alldeles intill domkyrkan.

VINTERVITT VISBY. Under fina vinterdagar brukar barnen i Visby åka pulka vid backen alldeles intill domkyrkan.

Foto: Sofia Norén Häggbom

Gårdsliv2016-09-02 15:32

Runt den lummiga lilla oas som gården Rindarve utgör öppnar sedan ett vidsträckt och mycket vackert jordbrukslandskap upp sig. När man blickar ut från tomten kan blicken färdas i mer än en kilometer ut över de fält där Atlingbos bönder precis har bärgat årets skörd av korn och vete. En flock flyttfåglar och några duvor kalasar på det som blivit kvar efter det att människornas maskiner tagit sitt och i Göran Häggboms trädgård har de första äpplena ramlat ned från träden.

– Det är tidigt i år men det ser ut att kunna bli bra med äpplen, säger Göran Häggbom.

För en norrbottning är det exotiskt att se frukt som man annars bara finner i livsmedelsbutiken växa på träd och Göran Häggbom sätter också stort värde på det som gårdens fruktträd ger.

Under hösten brukar han åka bort till grannbyn Dalhem för där finns ett musteri som kan förvandla färska äpplen till ljuvlig äppelmust. Uppfinningsrikedomen och intresset för att skapa mat av det som växer på gården är stor, bland annat brukar Göran förvandla ett 50-tal liter av den hemgjorda äppelmusten till äppelcider.

– Man tillsätter lite cidergäst och låter sedan musten jäsa i damejeanner eller i jäskar. Det smakar lite som torr fransk cider och i motsats till en del cidersorter i affären eller på systemet så är det inget tillsatt socker i den här utan den är bara gjord på ren fruktsaft, berättar han.

Med tio äppelträd på tomten är tillgången på äpplen god och problemet är snarare vad man ska göra av all frukt. Äppelmusten är ett sätt och must är bara saften från äpplen som rivits och pressats.

Ska musten förvaras längre tid måste den antingen frysas eller pastöriseras och buteljeras, annars börjar den att jäsa.

– Det är bra för då blir det cider men det vill man göra under kontrollerade former och inte i buteljer som exploderar, säger han och skrattar.

Göran Häggbom är född och uppvuxen på Bergnäset i Luleå och han träffade sin fru i Stockholm. Hon har rötterna i Dalarna och när de bestämde sig för att lämna huvudstaden kände båda att de ville bo på en mindre ort.

– Sofia var precis färdig med sin optikerutbildning och redan då hade vi siktet inställt på Gotland men det fanns inga lämpliga jobb, säger han.

– Jag hade ju några kompisar som kom härifrån och jag hade också varit hit och hälsat på och jag hade då tänkt att det hade varit en fin plats att bo på. Då föddes i alla fall idén, berättar han.

Han och hans livskamrat fick istället arbete i Stavanger i Norge och bodde där men efter 1,5 år i vårt västra grannland längtade de hem till Sverige och då väcktes åter tanken om Gotland till liv när två jobbtillfällen i Visby dök upp. Göran fick jobb som kontorschef på Deloitte och Touche och Sofia började som optiker på Synsam.

– Vi hyrde en lägenhet och började leta hus, säger hon.

Han berättar att de hade ritat en halvcirkel på två mil runt Visby och att de tittade på några olika hus men att valet till sist föll på Rindarve.

– Jag stortrivs här. Det är så lugnt och jag kan verkligen odla mina fritidsintressen, säger han.

Inne i huset ligger ett vackert trägolv som man låtit såga av vindfällor från en av de stormar som drabbat ön. Han berättar att gården byggdes 1850 men han vet inte varför den har fått gårdsnamnet Rindarve.

– Men rindi är ju murgröna på gotländska så kanske har det något med det att göra, funderar han.

Göran Häggbom älskar det rofyllda livet på den gotländska landsbygden men dottern Irma, som börjar högstadiet nu till hösten, kan ha vissa synpunkter emellanåt. Någon dag tidigare hade hustrun Sofia kommit hem från arbetet och då slängt ut frågan vad som hänt hemma under dagen.

– Irma svarade ”ingenting – p r e c i s som vanligt”, säger Göran och vi skrattar gott åt den avmätta, snabba och sarkastiska kommentaren från en ung dotter som kanske inte alltid ser tillvaron med samma ögon som föräldrarna.

Samtidigt är det bara cirka två mil in till Visby och någon dag senare skjutsar han in dottern in till staden där hon och en kompis ska gå ut och äta.

– Det är första gången som hon äter ute på en riktig restaurang och där vi inte är med. Det är klart att det är viktigt att ha en närhet till Visby och precis som alla föräldrar som bor på landet blir det ju en del körning men det är absolut ingen fara utan det får man ta när man har valt att bo så här, säger han.

Hela familjen älskar att vara ute i naturen och de har verkligen gjort Gotland till sin ö genom att besöka en mängd olika platser där man tältat, strövat och utforskat omgivningarna.

– Det otroliga är att jag aldrig blir trött på det. Det finns så många vackra och fina platser och att karaktär och utseende på de här platserna kan vara så olika trots att man befinner sig på samma ö är fascinerande, säger han.

Ett par dagar innan råbockspremiären har Göran debuterat i terrängloppet Sju fiskelägen och två uddar och han går ändå relativt obehindrat trots 35 kilometers löpning.

– Jag trodde nog jag skulle vara mer knäckt än så här. Men det känns faktiskt rätt okej, säger han.

Loppet startade vid hamnen i Ljugarn och sedan passerades det ena gamla fiskeläget efter det andra.

– Mellan pirarna i Herrvik fick man välja om man vill springa runt eller om man ville simma. Det gick att spara tid så jag valde att simma och när man var så där varm var det ju riktigt, riktigt skönt att hoppa i vattnet, säger han.

Gotlands rika historia gör sig ständigt påmind och med jämna mellanrum görs fynd från medeltiden.

– Det var en bonde som hittat en gammal rund grej som han plockade upp och hade till att låsa en grind med. Sedan visade det sig vara en riktig skatt och nu finns det inne på museet i Visby, säger han.

Han har inte gjort några egna fynd men han hade en arbetskompis som hittade en silverskatt i trädgården.

– Han byggde hus och hade haft hjälp att ta bort en stubbe. De hade knuffat omkull den och där hittade de en hel silverskatt. Men den fick han inte behålla utan han fick nöja sig med hittelön, säger Göran och ler.

Det sporrar inte att gräva lite mer i trädgården?

– Det är förbjudet att gå med metalldetektor men det finns de som gör det ändå. Det är väl att jämställa med de som stjäl fågelägg hemma i Norrbotten.

Ute på gården finns också en sten med ett par skåror i men den historiska expertisen är inte helt enig vad stenen med skårorna har använts till men cirka 500 liknande stenar finns runt om på ön. Förmodligen handlar det om en slipsten där svärd har slipats men det finns också en del andra teorier.

– Jag brukar offra en get vid den vid varje fullmåne, säger han skämtsamt.

Sedan skrattar vi innan han fortsätter:

– Det är rätt läckert att veta att det säkert har bott människor här sedan vikingatiden. Historien gör sig verkligen påmind.

Har du någon kontakt med Norrbotten i dag?

– Ja, jag har ju min syster Lena som bor kvar på Bergnäset. Sedan har jag kontakt med ett par gamla kompisar men det blir inte att jag är uppe så ofta.

Görans fem guldkorn på Gotland Tolv månader om året

Göran Häggbom

Ålder: 50 år

Bor: På gården Rindarve som ligger mitt på Gotland cirka fem kilometer från Roma.

Kommer från: Luleå där han växte upp på Bergnäset.

Familj: Gift med Sofia Häggbom Norén och tillsammans har de barnen Irma, 12, och Herman, 10.

Arbetar: Ekonom på Region Gotland.

Hobby: Jakt, löpning och biodling.

Saknar hemma: Jag kan sakna de större strömmande vattnen och flugfisket där. Jag kan också sakna de stora skogarna att ströva i.

Övrigt: Älskar att vara ute i naturen och familjen har verkligen gjort Gotland till sin ö genom att besöka en mängt olika platser där man tältat, strövat och utforskat omgivningarna.

Tips

1. Östergarnslandet

- Hela den kusten där jag sprang terrängloppet Sju fiskelägen och två uddar är en fantastiskt fin del. Där finns raukar, fiskelägen och fina stränder och en härlig natur att visas i.

2. Närsholmen (den ligger söder om Ljugarn på östra sidan av ön)

- När man är där kan man nästan tro att man befinner sig i Serengeti. Det är torrt och nedbetat med oxel, enar och tallar där landskapet för tankarna till Serengeti i Afrika.

3. Kusten mellan Lickershamn och Hallshuk

- Där finns orörd natur med stränder och raukar. Vi har varit där och tältat med barnen och jag sprungit där en hel del.

(bild ”Fårö2”)

4. Fårö

- Man kan inte gå förbi Fårö. Den karga men så underbart vackra naturen är helt unik med de vackra stenmurarna. Vi brukar vara där en vecka när Irma brukar vara med i barnkörveckan på Fårö.

(bild ”Almedalen”)

5. Visby

- Jag blir alltid glad när jag går in där, allt är så vackert. På vintern har man vackra gatlyktor med mjukt vacker och gult sken. Det finns också så många bra restauranger som också håller öppet året runt.

Görans Gotland

Januari

När snön har kommit brukar Göran och familjen åka in till Visby och där kan barnen åka pulka i Norder gravar precis utanför ringmuren.

Februari

- Det är rätt lugnt och stilla här den årstiden och jag njuter av det. Den här tiden är det en hel del inomhusaktiviteter. Och vissa år kommer det faktiskt så pass mycket snö att man kan åka lite skidor.

Mars

- Finns snö kvar kan man åka en del skidor och ibland har det hänt att jag har kunnat beskära fruktträd.

April

De tar trädgårdsarbetet fart och då ska veden kapas och klyvas.

- Vintern kan ju vara rätt grå emellanåt men den här tiden är det ofta fantastiskt fint och man vill vara ute så mycket som man bara kan.

Maj

I slutet på maj och fram till midsommar är sparrisen färdig.

- Att bara steka den med lite olivolja och tillsammans med parmesanost och flingsalt blir det fantastiskt.

Juni

- I början av juni skattas bikuporna en första gång och de senaste åren har bina legat i bra och i snitt brukar jag få 50 kilo från varje samhälle.

Juli

_ Vi brukar tillbringa en vecka på Gotska Sandön. Det har vi gjort sedan barnen var små. Där finns inget att köpa men stränderna är fantastiska och har man tur med vädret är det rent magiskt.

Augusti

När de tidigaste äppelsorterna börjar mogna är det också dags för råbockspremiären som alltid infaller den 16 augusti. Fram till 2015 har Göran varit lyckosam och skjutit råbock varje höst under fyra år i rad.

September

Nu har de flesta turisterna lämnat ön och då brukar det vara perfekt att göra utflykter.

- Vi brukar bland annat åka till östra sidan där det finns fantastiskt fina havsstränder och många gånger är badtempen fortfarande fin.

Oktober

- Vi har några riktigt fina ställen där vi plockar trattkantareller och också rödgul trumpetsvamp. Det blir sedan perfekt till både soppor och andra maträtter.

November

- Jag brukar mixtra med en del mathantverk som jag tycker är väldigt roligt. Jag har testat på att göra korv och rökt kött. Jag gjorde lufttorka salami men det blev inte så lyckat så jag ska göra ett nytt försök.

December

- En mörk tid där det precis som i Luleå är fint att vara inomhus och elda lite i kaminen och mysa på. Jag har försökt mig på att göra egen glögg och det blev faktiskt riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!