Tysktalande typiska turister
Världsarvet Gammelstads kyrkstad lockar flest utländska besökare sommartid. Antalet svenskar är 45 procent. De internationella besöken står alltså för 55 procent.
MITT I VÄRLDSARVET. Sara Berg är världsarvssamordnare och höll i går kväll i trådarna för en träff med 40-talet intressenter i Gammelstads kyrkstad. Bland annat kunde hon redovisa att den typiske världsarvsbesökarna är äldre par utan barn. De flesta kommer från Europas tysktalande länder.
Foto: Roland Johnson
Men statistik är statistik. Den undersökning som gjorts i somras, juni, juli och augusti, omfattar de 100.000 personer som besökt världsarvskontoret eller Visitor Center i närheten av Gammelstads kyrka. Dessutom har de fått fylla i en enkät med en rad frågor. Men det är långt ifrån alla besökare i Gammelstads kyrkby, som gått igenom den slussen. Busslast efter busslast med både svenskar och internationella besökare klarar av besöket på egen hand. I bussarna finns som regel egna guider. Inte heller övriga svenskar anlitar kyrkbyns guider.Nordkap som mål
Nämnas kan att väldigt många turister från Syd- och Mellan-Europa har Nordkap, världsdelens nordligaste punkt som sommarresmål. Av dessa midnattssolsdyrkare väljer ovanligt många att mellanlanda i världsarvet. Antingen på väg till eller på hemvägen från Nord-Norge.Vad är det då som lockar alla till världsarvet? Ja, det verkar vara vänner och bekanta som tipsat om resmålet. Brochyrer och guideböcker fyller också en viktig roll. Det som imponerar mest på besökarna är otvivelaktigt Nederluleå gamla kyrka som 43 procent av alla tyckte var bäst. Kyrkstugorna och den övriga kyrkstaden fick högst betyg av 25 procent.Bland sådant som saknas är en bankautomat, längre och mer enhetliga öppettider, bättre skyltning från väg 97. Dessutom vill många ha bilfritt i kyrkstaden.Det här var en del av de siffror ett 40-tal intressenter i världsarvet fick ta del av på tisdagskvällen. Det handlar om folk från olika förvaltningar av Luleå kommun, Nederluleå församling, kyrkstugeägare, länsstyrelsen, olika entreprenörer, den lokala hembygdsföreningen och Visit Luleå med flera. Alla har de målet att bevara och utveckla världsarvet Gammelstads kyrkstad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!