Ny bok om livet kring kyrkstugorna

Kyrkstaden och vad folk egentligen hade för sig där.
Om det berättar nu Rolf Johansson och Maurits Nyström i en ny bok.

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Gammelstad2011-06-07 06:00

Det är historia i kortversion, som en av författarna resonerar.

- Det ger en större upplevelse av kyrkstaden än att inte veta något alls, sade Maurits Nyström, vid en presentation av nyutgåvan Gammelstad, kyrkstaden och människorna.

Maurits Nyström, i går prisad för hanteringen av Norrbottens historia (se annan artikel), har stått för den äldre historiken, varför kyrkstaden uppkom, medan Rolf Johansson, i mer nutida historik, intervjuat personer med många minnen därifrån.

Vigslar, dop, begravningar och gudstjänster upplevdes med kyrkstugorna som fast punkt. Livet i kyrkstugorna under ungdomshelgerna kommer han också in på. Det talas om nojs, smek och kel och kanske övernattningar. Likväl har Rolf Johansson kommit fram till att det var tämligen oskyldigt. Det hindrade inte att livslånga relationer hade sin grund kring kyrkstaden.

Ingen patron
Boken är tryckt i 1.000 exemplar och ges ut av Nederluleå hembygdsförening. Vid presentationen berättade Maurits Nyström att han inte blir trodd i vissa europeiska länder när han omtalar hur en kyrkstad av detta slag kunde tillkomma.

- I norra Tyskland kan det gå, i södra Tyskland förstår de inte och i Italien går det inte alls, beskrev han.

Många människor med små resurser, en underklass, åstadkom var sin del, en kyrkstuga. Var och en hade sitt. Här saknades patronen som drev på sämre beställda människor till att arbeta åt den som bestämde, något som historien annars är fylld av.

- I Europa användes ju arbetskraft som var nästan förslavad, beskrev Maurits Nyström i egna ord.

Att platsen alls blev befolkad är värt att berätta, anser han. Här fanns ju inte möjlighet till utkomst. Fast folk drogs likväl till platsen via älven och inte via vattnen i anknytning till älven. Handel bedrevs, en kyrka byggdes och här fanns en plats för ett ting, där juridiken fick avhandlas.

Kyrkstäderna hade också det med sig att människor som aldrig mött varandra kom att träffas. Inavel kunde undvikas.

Traditioner och behov spelar stor roll för människor och det förstnämnda styr länge, resonerar Maurits Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om