Mästare på mat i norr

Mycket god klass. Det är betyget för Kyrkbyns kök och matsal, som återigen kvalificerat sig till restaurangguiden White guide.

KONSTNÄRLIGT SKAPANDE.  Man äter till hälften med ögat, menar kockbröderna Petter och Isak Isaksson, och lägger sista handen vid en tjusig anrättning.

KONSTNÄRLIGT SKAPANDE. Man äter till hälften med ögat, menar kockbröderna Petter och Isak Isaksson, och lägger sista handen vid en tjusig anrättning.

Foto: Andreas Wälitalo

Gammelstad2009-03-11 06:00
Kyrkbyns kök och matsal är en av Sveriges mest intressanta restauranger. Det anser författarna till White guide, en svensk motsvarighet till den europeiska Guide Michelin. Det är andra året i rad som den lilla gourmetrestaurangen förärats en plats i den för branschen så viktiga guiden. Nyskapande
I år har de dessutom förtjänat ännu högre poäng än tidigare. För "nyskapande med hög ambition" som det står att läsa i juryns bedömning. - Vi har satsat på hög kvalitet sedan starten, intygar Chris Kidd, som sedan två år tillbaka driver den populära restaurangen tillsammans med Espen Soini. - Det här känns riktigt kul. Nu fortsätter vi att sikta uppåt. Kyrkbyns krögare är i fint sällskap. Drygt 500 noggrant utvalda restauranger presenteras i den årligen utkommande guideboken. Ett 20-tal restauranger från Norrbotten och Lappland omskrivs i boken. Men det är bara några få som når upp till kategorin Mycket god klass. Fantastisk grund
Enligt kocken Petter Isaksson är det lokala råvaror av hög kvalitet som är en av hemligheterna bakom framgången. - Vi använder norrbottniska råvaror i den mån det går. Det är en fantastisk grund att jobba med, bara det, säger han. - Vårt mål är att skapa modern norrbottnisk gourmetmat. - Och det tycks fungera, konstaterar han med ett nöjt leende. Vinkyparen Petter Nyberg gläds också över beskedet. - Det innebär att vårt koncept med god mat och bra viner fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om