Tomtemor går all-in under julhelgen

När Norrbottens-Kuriren ringer Erica Duvensjö och frågade om hon han tänka sig att bli årets tomtemor jublar hon högt i telefonen. "Jaaa, jag älskar julen, självklart vill jag det".

Årets Tomtemor Erica Duvensjö arbetar normalt som värdsarvssamordare och har sin arbetsplats i Kyrkbyn i Gammelstad.

Årets Tomtemor Erica Duvensjö arbetar normalt som värdsarvssamordare och har sin arbetsplats i Kyrkbyn i Gammelstad.

Foto: Petra Älvstrand

Gammelstad2022-12-24 07:00

Tomtemor är jultomtens hustru. Enligt traditionen, som i vanlig ordning kommer från Amerika, ska tomtemor under slädturen hålla i renarnas tyglar medan tomten sköter sina sysslor och försvinner ner i skorstenar för att leverera alla julklappar. 

I reglementet står det också att tomtemor ska baka bullar och se till att alla barn är glada. Årets tomtemor, Erica Duvensjö, 44 år, går utanför gängse ramar, hon tar julen på största allvar.

Hon gör ingen hemlighet att julen är årets bästa högtid.

– Jag går verkligen all-in under julhelgen. Varje advent dricker vi glögg och äter pepparkakor och lussebullar.. Jag besöker gärna flera julmarknader. Jag pysslar, bakar, lagar mat och spelar julmusik, Chris Reas "Driving Home for Chrisman" går varm där hemma, säger hon.

Det är jätteviktigt att skapa en mysig atmosfär anser hon.

– Jag gör det mesta själv. Min make säger ofta "du får göra som du vill, bara jag inte behöver bry mig". Inte heller barnen, som är 16 och 19 år, är så brydda men jag vet att maken och barnen gillar myset, säger Erica Duvensjö.

Julmaten är viktig för familjen Duvensjö.

– Jag gör ett traditionellt julbord. Det ska vara egenrullade köttbullar, skinka, mimosa och olika sorters sill. En annan sak som är helig i vårt hem är ju naturligtvis Kalle på TV.

Barnen tror naturligtvis inte längre på tomten men det fanns en tid när deras tro fick sig en rejäl törn.

– Vi lurade barnen att tomten hade kraschlandat med sin kälke på går gård. Vi, jag och maken, hade trampat upp spår efter kälken medar och i intill landningsplatsen ställde vi en säck med barnens julklappar i. Barnen var då fem och åtta gamla och det tog flera år innan vi avslöjade vår hemlighet, berättar Erica Duvensjö.

Det är inte bara i hemmet som Erica Duvensjö är familjens nav - hon är det även i sin profession.

Det är 26 år sedan som UNESCO upptog Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv.

– Som Luleåbo tänker man kanske inte på att det är något speciellt. Men tänk på Taj Mahal, Stora barriärrevet, pyramiderna i Egypten och Kinesiska muren – vi är en del av den communityn, säger Erica Duvensjö, som är världsarvssamordnare i Luleå kommun men en bakgrund som byggnadsaktivare.

Det finns 1 154 världsarv i världen, 15 i Sverige. 

Vad gör då en världssamordnare?

– Jag driver verksamheten framåt i projekt med koppling till arvet. Jag är så att säga spindeln i nätet eftersom det är så många som är kopplad till världsarvet, dels ett flertal förvaltningar i kommunen varav jag själv jobbar på Kultur– och fritidsförvaltningen. Även Trafikverket, församlingen och Länsstyrelsen har koppling till världsarvet, därtill kommer ju arbetet med alla kyrkstugor med allt vad det betyder.

Kyrkstugorna i Gammelstad har funnits sedan slutet av 1500-talet. Just nu finns där 404 kyrkstugor med totalt 552 rum, då vissa stugor har två rum.

Varje år får Kurirens jultomte eller tomtemor dela ut en julklapp. När Erica Duvensjö får uppdraget kommer svaret blixtsnabbt.

– Anna Karlsson som driver VildaKidz ska få min julklapp, hon gör ett fantastiska arbete som uppskattas av både barnen och deras föräldrar.

Så här motiverar Erica Duvensjö sitt val:

"Det finns i dag ett stort behov av inkludering i samhället och där fyller ni en viktig funktion. Under flera år har ni i med- och motgångar satt barnen främst genom att under helger och lov erbjuda meningsfulla aktiviteter, och då särskilt till de utsatta. 
Vi har på nära håll sett ert engagemang och den glädje det ger barnen, men också till de föräldrar som inte har möjlighet att erbjuda en guldkant på tillvaron. Ert engagemang premieras med en julklapp där ni får tillfälle att för en kväll sätta er själva främst".

 Mottagaren var både överraskad och glad.

– Alltid kul med överraskningar och roligt att det vi gör är uppskattat, säger Anna Karlsson. 

Ett stort tack för lånet tomtemorskläderna från Lule stassteater. Kläderna är sydda av Lotta Högberg Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!