Vägbygget som ska rädda världsarvet är igång

Efter mer än tre års planerande har vägarna i Gammelstads kyrkby börjat renoveras.

Nu har renoveringen av Rutviksvägen börjat i Gammelstads kyrkby. Vägarna kommer att bli smalare för att få ner bilarnas hastighet och fotgängare ska kunna gå säkert på gångvägar vid sidan av.

Nu har renoveringen av Rutviksvägen börjat i Gammelstads kyrkby. Vägarna kommer att bli smalare för att få ner bilarnas hastighet och fotgängare ska kunna gå säkert på gångvägar vid sidan av.

Foto: Elsa Hedlund

Gammelstad2020-06-23 05:00

Det krävs mycket planering när ett kulturområde ska renoveras. Många aktörer har varit involverade i projektet kring ombyggnationen av Kyrkbyns gator. Fredrik Olofsson är projektledare för arbetet.

– Bygghandlingen är stor och omfattande. Vi har i våra möten behövt varva mjuka och hårda frågor för att alla ska bli nöjda, berättar Fredrik Olofsson

De nya vägarna ska konstrueras för både säkerhet och tillgänglighet. Bilvägarna ska bli smalare för att i sin tur sänka hastigheten för biltrafiken i området. En gågata på sidan av vägen ska även byggas för att underlätta för funktionshindrade och fotgängare. 

– Det har varit ett roligt, men utmanande projekt, säger Millan Ryd, projektingenjör.

Den största anledningen till att vägarna ska byggas om handlar om kyrkstugornas placering och lutningen av vägen. Eftersom kyrkstugorna ligger såpass långt ner i förhållande till vägarna samlas vatten runt husens grund vid regn och snösmältning. Det orsakar i sin tur skador på fasader, grunder och golv. Eftersom kyrkstugorna är så viktiga för kulturarvet krävs det därför åtgärder för att bevara dem.

– Det är viktigt att inte stressa när jobbet sker i ett sånt känsligt område. Vi har planerat kring varje enskild kyrkstuga och även besiktigat de vi ska passera. Vi måste på samma gång hantera trafiken i området som vi stänger av. Vi inte vill riskera några personskador, säger Fredrik Olofsson.

Vissa kyrkstugor ligger idag så pass lågt att inte ens en sänkning av vägen hjälper mot vattenskador. Därför ska även ränndalar byggas för att förbättra avvattningen kring stugorna.

Fredrik Olofsson berättar att boende i området under byggets gång kan uppleva ljud, vibrationer, damm och begränsad framkomlighet.

Erica Duvensjö, världsarvssamordnare för Gammelstads världsarv vid Luleå kommun, berättar att responsen för bygget trots allt har varit positiv.

– Det har varit en tanke länge men nu blir den alltså verklighet, det känns behövligt, säger en kyrkstugeägare i området.

– De boende har vetat att ombyggnationerna ska ske sen tidigare så det kommer inte som någon chock. De boende brukar även vara tydliga med att signalera om någonting skulle vara fel, berättar Erica Duvensjö

Rutviksvägen förväntas vara klar till oktober 2020. Den andra delen av projektet, renoveringen av Gamla Bodenvägen kommer förhoppningsvis att starta sommaren 2021. Hela arbetet väntas vara klart i oktober 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!