Som Kuriren berättat i veckan firar spelmansstämman i Gammelstad 40 år i år. I dag är inte publikströmmarna lika talrika som på 80-talet när det kunde söka sig 10.000 personer till Hägnan men stämman är fortfarande en angelägenhet för ett minst par tusen.
Folkmusik, folkdräkter och folkdans är fortfarande nyckelorden och det spelas överallt, både på och på sidan om scenen. Och en besökare får känslan av att detta är själva essensen i en spelmansstämma – några personer som byter toner med varandra utan inledande repetition om det så råkar vara på fiol, dragspel, gitarr eller varför inte munspel.
På fredagen var det fullsatt i Nederluleå kyrka när J P Nyströms bjöd på konsert och under resten av helgen rullar det på som vanligt. Lördag kväll är det stor jubileumsmiddag på Hägnan.
När Kuriren besökte stämman på lördagen höll sig hotande regnmoln i schack och det bjöds på palt och andra läckerheter i restaurangen och tältserveringar.
Stämman arrangeras som vanligt av Luleå hembygdsgille och en av initiativtagarna till den första stämman, Lennart Johansson (då Gammelstad, nu Sollerön) höll invigningstalet. Det blev inte så långt.
– Ni har ju inte kommit hit för att höra en gammal gubba tala utan för att höra musik, sade han.
Så sant och han kunde ha tillagt att många kommit för att spela och dansa med.