Hon dukar upp till kakkalas i adventstid

Nu är många i Norrbotten som bullar upp till ett rejält adventsfika. Få når upp till Görel Nilssons nivå. I år bjuder hon in 86 personer till sin kyrkstuga i Gammelstad. "Det här gör jag bara för att det är så roligt och för att våra gäster blir så glada!"

Tre glada vänninor tillhör gästerna i årets första adventsfika i kyrkstugan hemma hos Håkan och Görel Nilsson. Det går inte att ta miste på hur glada Siv Strand, Ulla Giotas och Elisabet Brännström är att få uppleva adventsstämningen i Gammelstads kyrkstad.

Tre glada vänninor tillhör gästerna i årets första adventsfika i kyrkstugan hemma hos Håkan och Görel Nilsson. Det går inte att ta miste på hur glada Siv Strand, Ulla Giotas och Elisabet Brännström är att få uppleva adventsstämningen i Gammelstads kyrkstad.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Gammelstad2022-11-27 05:00

Den årligt återkommande traditionen startade under pågående pandemi i december 2020. Det kom lite oväntat med tanke på att Görel Nilsson till en början var en högst motvillig stugägare i Gammelstads kyrkstad. 

– Egentligen var jag inte alls intresserad av att ta över stugan sedan min mamma gått bort. Jag tog till och med kontakt med två mäklare innan mina döttrar började protestera. De ville gärna behålla kopplingen till ett världsarv. När min man anslöt sig till projektet fanns det ingen återvändo, berättar Görel Nilsson.

Hösten 2021 ägnades åt omfattande renoveringar. Det spacklades, målades och tapetserades i den 35 kvadratmeter stora stugan som byggdes redan 1790. Alla elledningar har bytts ut. En murare kallades in för att ta sig an skorstenen till den öppna spisen.

När arbetet var klart kläcktes idén om en adventsbjudning. Arbetskamraterna på operationsavdelningen på Sunderby sjukhus ställde sig omgående i kö.

Adventsprojektet har vuxit för varje år. I år blir det totalt 19 sittningar utspridda över sex dagar. Totalt har 86 personer blivit inbjudna till ett kakkalas av monumentala mått.

– Jag satte i gång med att baka i slutet på oktober och har fått hjälp av mina två döttrar som bidrar med varsin kaka. Totalt kommer vi att servera elva olika bakverk. Just nu är det fullt i frysen, men jag kanske måste kompletteringsbaka lite till nästa helg, förklarar den 58-åriga anestesisjuksköterskan.

Norrbottens-Kuriren är på fredagen närvarande vid årets första bjudning. Vid ytterdörren tar maken Håkan Nilsson emot i klädd ett plommonstop och med ett elegant fickur placerat i västfickan.

Det är han som bidragit med idén att värdfolket ska låta sig inspireras av drängen Antons och pigan Idas klädsel i filmatiseringen av Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. 

– Det har inte varit lätt, men vi lyckades till slut hitta tidstypiska kläder. Jag tog vara på ett barnlakan och har själv sytt förklädet, berättar Görel Nilsson.

I kyrkstugan brinner en eld i den öppna spisen. I bakgrunden hörs en dämpad version av Alf Prøysens julvisa "När nätterna blir långa".

Bland alla tända ljus står generösa serveringsfat med hembakade små mazariner, citronbiskvier, marängcrisp, chokladkladdkakor, punchrullar, saffransrulltårta och mycket annat. Ur glöggrytan slevar värdinnan upp hemlagad svartvinbärsglögg.

– Det är en stor upplevelse att få komma hit. Jag tror att det är omöjligt att hitta en bättre start på julfirandet, konstaterar gästen Siv Svärd med eftertryck.

Systern Ulla Giotas har lika svårt som oss andra att välja bland alla godsaker.

Görel Nilsson visar inga tecken på att adventstraditionen är på upphällningen. Hennes nästa projekt blir att försöka spåra historien bakom kyrkstuga 83 i Gammelstads kyrkstad.

Stugan har tillhört hennes släkt i ett par generationer bland annat via hennes mor och morbror. 

– Det skulle vara intressant att få veta vem som byggde den här stugan i slutet av 1700-talet. Det måste ha varit en tämligen välbärgad man för här finns en vind med full ståhöjd under nocken. Ett tag lekte jag med tanken att rusta upp även vinden och låta inreda ett sovrum, men eftersom man inte får sätta in fönster - det är inte tillåtet förändra fasaden på stugorna - så kommer vinden att förbli oinredd.

Traditioner i advent

Advent betyder ankomst och inleds fjärde söndagen före jul. Den innebär starten för en mängd traditioner.

Firandet har sitt ursprung i 1800-talets nationalromantiska jular. Under mellankrigstiden uppstod seden med offentlig adventsfika på basarer med välgörande ändamål.

Adventsstjärnan och adventskalendern föddes i 1880-talets Tyskland. Seden kom till Sverige 50 år senare.

Saffran har fortfarande en central roll på fikaborden, medan klassikern grönmögelost på pepperkaka kom till på 1990-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!