- Nu ska jag leva pÄ pengar och kÀrlek, sÀger Margareta Almlöw med glimten i ögat men stÀnk av vemod i hjÀrtat. Hennes livsverk Àr till salu.
FörmÄnsstuga
Den fjÀrde juni 1976 slog hon upp portarna till den gamla gÄrden i Gammelstads kyrkby. Det var en dröm som förverkligades för folkskollÀraren som vinkade adjö till elever och kollegor pÄ Mjölkuddsskolan.
- Mat har alltid intresserat mig, jag har det hemifrÄn. En generositet handlar det kanske om, sÀger Margareta som hÀrstammar frÄn VÀsterbotten dÀr hon fortfarande har kvar en sÄ kallad förmÄnsstuga vid förÀldrahemmet i Lycksele.
- Tanken pÄ att starta vÀrdshuset började genom att jag sÄg en annons i Kuriren att den hÀr gÄrden skulle hyras ut. Den angavs lÀmplig som kafé. Jag la in ett anbud och sÄ hÀr gick det, sÀger hon dÀr hon sitter i sin vÀl inarbetade miljö.
Passerat revy
HÀr Àr personligt med vackra tavlor, mysiga prylar och en air av gamla tider.
HÀr har kunderna, okÀnda och kÀnda, sporadiska och stammisar, utlÀndska och inhemska passerat revy genom Ären.
- Vem jag minns bÀst? Ja Desmond Tutu bland annat, poeten Bo Setterlind som bland annat gav mig tÀnkvÀrda ord som jag har pÄ vÀggen hÀr "Daglig glÀdje Àr daglig fest" och"Generositet Àr musik". Sedan har kungen och drottningen varit hit. Drottningen som var frusen kom en timme tidigare, berÀttar Margareta som förstÄs slÀppte in kungligheten i vÀrmen.
TvÄa som Ärets kock
Service och omtanke har varit viktigt genom Ă„ren. Kunden har alltid rĂ€tt och alltid rĂ€tt att bli vĂ€l omhĂ€ndertagen, sĂ€ger denna matkvinna som sen 30 Ă„r Ă€r medlem av internationella matorganisationen Chain des rotiseurs. Hon har ocksĂ„ varit tvĂ„a i Ă
rets kock med mera:
- Jag har varit noga med att bjuda pÄ lokala rÄvaror, vilt - björnkött till exempel, och jag har lagat allt frÄn grunden. HÀr har inga buljongtÀrningar kommit över tröskeln, sÀger hon.
Efter att hon förvÀrvat vÀrdshuset trÀffade hon sin man och mentor frÄn restaurangvÀrlden, Sigvard Almlöw.
MÄnga beklagar
Nu nÀr hon har lagt ut gÄrden till försÀljning har mÄnga reagerat och beklagat.
- Jag har ju haft stamgÀster, bland annat mannen som kommit varje lördag och det norska paret som dykt upp ett par gÄnger varje Är. Jag hoppas att det kommer nÄgon köpare som vill fortsÀtta verksamheten för det behövs ett matstÀlle hÀr i Kyrkbyn. Med tanke pÄ att det Àr ett vÀrldsarv sÄ Àr det ju trÄkigt att verksamhet efter verksamhet försvinner, det borde kommunen ta tag i genom att göra mera reklam för vÀrldsarvet, tycker Margareta.
I sommar kommer hon att arbeta pÄ som vanligt men till hösten Àr det slut. DÄ vÀnder hon blickarna mot ett annat liv som "friherinna"
- Jag ska Àgna mig Ät kultur och titta pÄ tv som jag inte har hunnit göra annars, sÀger hon. Det sociala livet som mamma och mormor ska fÄ sitt.
- Nu ska jag hinna vara mera med dottern Theresé i Stockholm och hennes familj. Jag har tvÄ barnbarn, Olivia och Samuel, sÀger Margareta lÀngtansfullt.
Andra bullar
Kontakten har varit tÀt Àven förut trots matkarriÀren men nu blir det mera av den varan.
- Jag har ocksÄ lÀgenhet i Spanien och i stan och stugan i Rusele sÄ det blir lite att resa, sÀger hon. Den hÀrliga inredningen i vÀrdshuset kommer hon att avyttra.
Snart lÀmnar hon byn för andra bullar.