En stuga öppnas för kyrkstadens besökare

Nu startar arbetet att skapa en ny visningsstuga i Gammelstad. "Vi har fått en fantastisk möjlighet att visa upp kyrkstaden för besökare", säger Kaj Bergman, ordförande i kyrkstugeföreningen.

Kyrkstugan 261 har ett centralt läge. På andra sidan Sockenvägen ligger Nederluleå kyrka.

Kyrkstugan 261 har ett centralt läge. På andra sidan Sockenvägen ligger Nederluleå kyrka.

Foto: Petra Älvstrand

Gammelstad2021-01-08 09:00

Det var i augusti förra året som kyrkstuga 261 donerades till Nederluleå kyrkstugeägares förening. Den 97-årige donatorn valde att skänka stugan utan några krav på framtida användning.

Föreningen ställdes inför två val; antingen genomföra en upprustning inför en försäljning eller behålla byggnaden som en visningsstuga.

– Det blev ett lätt val. Kyrkstaden behöver en stuga som är tillgänglig för besökare, speciellt på tider när kyrkan och turistcentret är stängt. Nu har vi fått en stuga i ett perfekt läge, där man kan titta in genom fönstret för att kunna föreställa sig hur livet i kyrkstaden kunde se ut, säger Kaj Bergman.

Den centralt belägna enkammarstugan är på cirka 20 kvadratmeter. Den röda stugan står i hörntomt i ett av de äldsta kvarteren, bara 33 meter från kyrktornet med fönster mot Smörbacken och Oxtorget.

Tanken är att stugan ska fungera på nästan samma sätt som hembygdsföreningens visningsstuga, men till motsats till den senare ska kyrkstuga 261 vara upplyst även under vintertid. Stugan kommer hållas låst och inte vara bemannad.

Eva Axelsson är en av de nya stugägarna I Gammelstad. Hon köpte nyligen en del av trekammarstugan på Jordbrogränd som kyrkstugeföreningen låtit rustat upp under de senaste åren.

– Under den korta tid som jag rört mig i kyrkstaden har jag inte undgått att slås av hur stort allmänhetens intresse är. Det är ofta som besökare tittar in genom fönstret eller frågar om de kan få se hur det ser ut inuti stugorna, berättar Eva Axelsson.

Stugan på Smörbacken lär vara byggd under andra halvan av 1800-talet. Huset uppges vara i gott skick, men är förstås i behov av en uppfräschning med nya tapeter och kanske också nya fönster. 

Byggnaden saknar ström. I kammaren finns en murad öppen spis.

– Murstocken är medtagen. Vi kommer behöva ta hit en murare framåt sommaren, men föreningen har fått in en del pengar efter försäljning av kyrkstugorna 166 och 167. Det kommer till pass nu. Vi kommer också att behöva byta ut panel på fasaden, förklarar Janne Bramberg.

Nu hoppas kyrkstugeföreningen att hitta sponsorer inför renoveringen.

– Vi vill väcka ett ökat intresse för kyrkstaden och att näringslivet ska engagera sig i den här frågan. Jag hoppas att fler företag inser vikten av att ta vara på den världsunika miljön i Gammelstad, säger Kaj Bergman.

Gammelstad kyrkstad

Kyrkstaden har en lång tradition som fortfarande hålls levande. Ingen vet när den första stugan byggdes, men stenkyrkan invigdes 1492 vilket var samma år som Christofer Columbus korsade Atlanten.

Det beräknas ha funnits 70 kyrkstäder i Sverige. I dag finns bara 19 kvar. Gammelstads kyrkstad är den enda som förklarats vara världsarv. Totalt omfattar kyrkstaden 408 röda stugor. 

Traditionen med kyrkstugor har också förekommit i Norge och Finland, där det finns ett tiotal kvar i dag.

Karta: Kyrkstuga 261
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!